Ελληνικά μαχητικά πάνω από το Μαυροβούνιο! Ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή αποστολή για φρούρηση του εναέριου χώρου του από ελληνικά και Ιταλικά αεροσκάφη

Ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση επιτήρησης του εναέριου χώρου στο Μαυροβούνιο από ελληνικά και Ιταλικά αεροσκάφη.

Το Μαυροβούνιο δεν διαθέτει πολεμική αεροπορία και την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ.

Τα ελληνικά και τα ιταλικά μαχητικά πραγματοποίησαν τις πρώτες τους πτήσεις στον ουρανό της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, στα μέσα Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε ζητήσει τις πτήσεις αυτές ώστε να ενισχυθεί το συναίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017 προκαλώντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας, με την οποία παραδοσιακά διατηρούσε στενές σχέσεις.

Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει παράλογη και μη συνετή την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι «επιφυλάσσεται στο μέλλον να λάβει αποφάσεις για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας».

Η αντίδραση της Δύσης ήταν άμεση και αποφασίστηκε να επιτηρείται από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, ο εναέριος χώρος του Μαυροβουνίου.

Την επιτήρηση ανέλαβαν από κοινού Ελλάδα και Ιταλία. Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας του Μαυροβουνίου με την εφαρμογή της αποστολής αυτής αρχίζουν να φαίνονται τα άμεσα οφέλη για το Μαυροβούνιο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.