Στρατηγός Κωσταράκος: Τι είπε για το νέο Αρχηγό ΓΕΣ

Ο Στρατηγός Κωσταράκος και η “αφωνία” των ανωτάτων.  Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πάντα έλεγε δημόσια τη γνώμη του. Το πρόβλημα είναι ότι μιλάει ή όσα λέει;

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ο Στρατηγός Κωσταράκος πάντα ήξερε να προκαλεί την προσοχή όταν το επιθυμούσε. Και οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι μιλάει ενόσο φοράει τη στολή και όχι αφού την βγάλει, όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτάτων, με φωτεινή εξαίρεση τον ναύαρχο Χρηστίδη, ο οποίος είχε τολμήσει να δώσει συνέντευξη όταν ακόμα ήταν στην ενέργεια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανωτάτων, αρχίζει να μιλάει όταν ενταχθεί σε ένα πολιτικό κόμμα και επιθυμεί με αυτό τον τρόπο συνήθως να ανέλθει τα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας με απώτερο στόχο να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα σε κάποιες εκλογές.

Ο στρατηγός Κωσταράκος, ανεξάρτητα με το εάν κάποιος διαφωνεί η σύμφωνεί με όσα κατά καιρούς λέει, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι πάντα μιλούσε. Και μιλούσε φορώντας τη στολή.

Αυτές τις ημέρες δημοσιοποιεί ένα σημαντικό κατά τη γνώμη του πρόβλημα, φορώντας την στολή. Δεν περίμενε να περάσουν λίγοι μήνες να την βγάλει για να τα πει.  Εξακολουθεί να λέει την άποψή του δημόσια, με στολή.

Άλλωστε επί κυβέρνησης Σαμαρά, είχε κατηγορηθεί ευθέως, όταν αποφάσισε όντας αρχηγός ΓΕΕΘΑ να ανοίξει λογαριασμό στο Twitter. Είχε τεθεί θέμα αποστρατείας του.

 

 

 

Η υπογράφουσα, θυμάται πολύ καλά ότι της ζήτησε “οδηγίες χρήσης” για να μπορεί να γράφει στο Twitter,  ένα μέσο το οποίο τότε ήταν στην αρχή του.

Δύο χρόνια αργότερα (2014), εξακολουθούσε να λέει την άποψή του δημόσια και να προκαλεί αντιδράσεις:

 

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών, των πολιτικών και γενικότερα όσων ασχολούνται με τη δημόσια σφαίρα, έχει ακολουθήσει τα βήματά του.

Άλλωστε και ο πρόεδρος Τραμπ “κυβέρνά” μέσω Twitter. Με 140 αινιγματικούς χαρακτήρες του, τρέχει όλος ο πλανήτης για να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να πει ή να κάνει.

Εδώ λοιπόν υπάρχει το ερώτημα: Οι αρχηγοί, αλλά και οι ανώτατοι πρέπει να είναι “άφωνοι” όταν είναι στην ενέργεια και να αποκτούν φωνή μετά την αποστρατεία τους ή τους θέλουμε να μιλάνε;

Ή μήπως τους θέλουμε να μιλάνε μόνο όταν συμφωνούμε με όσα λένε;

Ανεξάρτητα με το εάν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος με την τακτική που ακολουθεί ο Στρατηγός Κωσταράκος, υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: Έχουν βάση τα όσα λέει;