υπαμ κυπρου ισραηλ

Ιδιωτικό λιμάνι στην Κύπρο αποκτά το Ισραήλ! Τι συμφωνήθηκε με την Κυπριακή κυβέρνηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΑΜ στην Μεγαλόνησο

Η κατασκευή λιμενίσκου-αποβάθρας στην Κύπρο με δαπάνες και έλεγχο του Ισραήλ, που θα αποτελέσει μέσο άρσης της απομόνωσης της Λωρίδας της Γάζας, συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό αποκάλυψε τη Δευτέρα το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ (στο Channel 2), με βάση πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Ισραηλινού υπουργού, Αβιγκτόρ Λίπερμαν.

Ο λιμενίσκος θα λειτουργεί κυρίως ως σημείο φόρτωσης, ιατρικής βοήθειας, εμπορευμάτων και γενικά αγαθών με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.

Το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού απέφυγε να σχολιάσει αλλά δεν διεύψευσε την είδηση. Η αποκάλυψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κύπρου, έγινε κατά την διάρκεια συζητήσεων για τρόπους άρσης της απομόνωσης των Παλαιστινίων, κάτω και από την διαμεσολάβηση απεσταλμένων των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στον λιμενίσκο-προβλήτα που θα κατασκευαστεί, θα επιχειρεί ειδική επιχειρησιακή μονάδα ελέγχου του Ισραήλ, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα αποφευχθεί ο εφοδιασμός της Χαμάς με οπλισμό και υλικά που μπορεί να χρησημοποιηθοιύν εναντίον του Ισραήλ.

Ένα άλλο αιτιολογικό για την λύση αυτή που προέβαλε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, είναι το γεγονός ότι στην Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει λιμενική εγκατάσταση που να μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερα πλοία, οπότε τα φορτία θα φτάνουν στην Κύπρο και θα μεταφέρονται στην Λωρίδα της Γάζας με μικρότερα πλοιάρια μέσω Κύπρου.

Το πλαίσιο συμφωνίας καθορίστηκε κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Κύπρο το Σάββατο μετά από συζητήσεις με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη. Εντός ημερών θα ξεκινήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός υλοποίησης με χρονοδιάγραμμα η τελική συμφωνία να υπογραφεί εντός τριμήνου.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έχει ήδη απευθυνθεί προς την κυβέρνηση της Παλαιστίνης, υποδεικνύοντας ότι θα αποδεχθεί την άρση της απομόνωσης μέσω Κύπρου, μόνο αν η Χαμάς απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά ως ομήρους.

Διαβάστε τη συνέχεια του δημοσιεύματος στο www.philenews.com