Οι πομφόλυγες του ΥΕΘΑ – Καυστικό κείμενο ναυάρχου για τις εξαγγελίες του Πάνου Καμμένου σχετικά με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων

του Αντιναυάρχου ε.α Παναγιώτη Παστουσέα

Αναρωτιέμαι, ειλικρινά, πώς είναι δυνατόν φίλοι και εχθροί  να πάρουν σοβαρά την χώρα μας και να μας αντιμετωπίσουν σαν αξιόπιστους συνομιλητές σε ότι αφορά στα εθνικά μας θέματα.

Έχουμε έναν Υπουργό Εξωτερικών που απευθύνεται τηλεοπτικά στους Έλληνες  σχεδόν ως ΥΠΕΞ των Σκοπίων και απειλεί ότι θα δημοσιοποιήσει απόρρητα έγραφα του Υπουργείου του, από παλαιότερες διαπραγματεύσεις  με τα Σκόπια ,για να πλήξει την αντιπολίτευση (και βέβαια οι Σκοπιανοί πανηγυρίζουν με τις ανοησίες μας) και έναν Υπουργό Εθνικής Άμυνας που ξαφνικά αναγγέλλει «θα επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα με την αναγνώριση (!) της ΑΟΖ», χωρίς να φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται ούτε την ουσία   αυτών που εξαγγέλλει άλλα ούτε τι σημαίνουν, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οι όροι ΑΟΖ, Εθνικά Χωρικά Ύδατα και πως αυτά συνδέονται μεταξύ τους ( η ΑΟΖ κηρύσσεται από το παράκτιο κράτος , δεν αναγνωρίζεται).

Σε μια περίοδο όπου όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου  προετοιμάζονται σοβαρά για τις επερχόμενες τριβές και ανακατατάξεις στην περιοχή μας με κύριο διακυβευμα  την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων, ο Έλληνας ΥΕΘΑ με έλλειμμα σοβαρότητας εκτοξεύει πομφόλυγες στον αέρα για εσωτερική κατανάλωση..

Για όλα τα θέματα και ιδιαίτερα τα Εθνικά απαιτείται σοβαρότητα, σχεδιασμός, οργάνωση και εφαρμογή των όποιων αποφάσεων ,με συγκεκριμένα βήματα χωρίς φανφάρες  και κορώνες που μένουν στα λόγια γιατί αν και όταν κάποτε εξαγγείλεις κάτι στα σοβαρά ,κανένα δεν θα σε λάβει υπόψη είτε είναι φίλος είτε αντίπαλος.

Η Τουρκία προετοιμάζεται. Τα ναυπηγεία της ναυπηγούν πολεμικά πλοία ακόμη και ελικοπτεροφόρα, προμηθεύεται πλοία ερευνών και γεωτρύπανα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας κάνουν τεχνολογικά άλματα, θεωρεί κάποιος  ότι είναι αφελής η χώρα αυτή να σπαταλά τόσα δις για εξοπλισμούς; όχι βέβαια!

Η Τουρκία επενδύει για να εξυπηρέτηση τα εθνικά της συμφέροντα βάση οργανωμένου σχεδίου.

Είναι ολοφάνερο πλέον, μετά την αύξηση της έντασης από τις αρχές του 2018  και των επεισοδίων που προκαλεί, ότι η Τουρκία έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της για την αναδείξει της ως περιφερικής αλλά και παγκόσμιας δύναμής.

Το πρώτο βήμα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου της  διέρχεται μέσα από την συνδιαχείρηση του Αιγαίου και την διεκδίκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου από τα αποθέματα υδρογονανθράκων τόσο στην ΑΟΖ μας όσο και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι διεκδικήσεις της  δεν προέρχονται, όπως αφελώς έχει διαχυθεί στην ελληνική κοινή γνώμη  είτε γιατί είναι μία τριτοκοσμική χώρα ή για εσωτερική κατανάλωση ή γιατί έχει ένα μεγαλομανή Πρόεδρο –Σουλτάνο, αλλά γιατί έχει αντιληφθεί εγκαίρως ότι η ραγδαία αύξηση των παγκοσμίων ενεργειακών αναγκών καθιστούν τόσο τις υποθαλάσσιες ενεργειακές πηγές όσο και τις θαλάσσιες ενεργειακές οδούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας.

Ιδιαίτερα αν το δει, κάποιος, αυτό  σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα. 

Μετά από 3 και πλέον χρόνια στο ΥΠΕΘΑ  μπορεί να μας πει κάποιος το σχέδιο και τα μέτρα που λαμβάνονται για την διασφαλίση των συμφερόντων μας , την επέκταση των ΕΧΥ και την κήρυξη της ΑΟΖ;

Έχει ληφθεί κάποια απόφαση για ναυπήγηση μονάδων κρούσεως;  Επισημάνεται ότι η ναυπήγηση ενός πλοίου απαιτεί 3-5 χρόνια από την στιγμή της έναρξης  των εργασιών μέχρι την πλήρη επιχειρησιακή του ένταξη στον Στόλο.

Υπάρχει πρόγραμμά  για τον εκσυγχρονισμό ή  την συντήρηση των γερασμένων μονάδων του Στόλου;

Ο στόλος μας δεν είναι μόνο πυλώνας αποτροπής οποιασδήποτε  αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας αλλά και επένδυση για την εξόρυξη του υποθαλάσσιου  ορυκτού μας πλούτου .την ενεργειακή μας ασφάλεια και την προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων στις θαλάσσιες  ζώνες οικονομικού ενδιαφέροντος

Συνεπώς, τα κράτη με στοιχειώδη στρατηγική κουλτούρα οργανώνουν και εκτελούν με σοβαρότητα τα σχέδια τους. 

Εάν έχεις πρόθεση να επεκτείνεις τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα και να ανακήρυξης την ΑΟΖ προετοιμάζεσαι  σοβαρά:

  • Ενισχύεις τον Στόλο σου
  • Έρχεσαι σε παρασκηνιακές επαφές με συμμάχους και τον διεθνή παράγοντα
  • Τέλος , ο Πρωθυπουργός της χώρας και όχι ο ΥΕΘΑ, αιφνιδιάζει τον αντίπαλο με την ανακοίνωση της επέκτασης των ΕΧΥ και την ανακήρυξη της ΑΟΖ

και οπωσδήποτε κ, Υπουργέ, αν επιθυμείτε  πραγματικά να επεκτείνουμε τα Χωρικά μας Ύδατα  και να ανακηρύξουμε (όχι να αναγνωρίσουμε) την ΑΟΖ μας, δεν προειδοποιείτε την γείτονα χώρα (ότι θα …..) για να λάβει τα μέτρα της!

Αλλιώς οι εξαγγελίες σας είναι ωραίες στρογγυλές, αλλά επικίνδυνες για τα Εθνικά μας συμφέροντα, πομφόλυγες*.

*πομφόλυγες (αρχαία λέξη ἡ πομφόλυξ, τῆς πομφόλυγος< πομφός «φυσσαλίδα – φουσκάλα») = αερολογίες, ανοησίες

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»