Η ναύαρχος του 6ου Στόλου Lisa Franchetti μιλά στο Armyvoice.gr για τις νηοψίες και την έμφαση στην εθελοντική συμμετοχή εμπορικών πλοίων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Έμφαση στην πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία με τα εμπορικά πλοία να συμμετέχουν εθελοντικά σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, δίνει η νέα διοικητής του 6oυ Στόλου αντιναύαρχος Lisa Franchetti, η οποία μίλησε σχετικά στο Armyvoice.gr.

Η δήλωση έγινε στην δημοσιογράφο Ιωάννα Ηλιάδη κατά τη διάρκεια συνέντευξης με αφορμή την μεγάλης κλίμακας άσκηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Βαλτική BALTOPS 2018 και επικεντρώνεται σε θέματα ναυσιπλοϊας.

Η άσκηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίουεκτείνεται γεωγραφικά από την Κλαϊπέντα της Λιθουανίαςέως Κίελο της Γερμανίας. Τα σενάρια στα οποία εστιάζει είναι η αεροπορική άμυνα, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, η θαλάσσια επιτήρηση και οι νηοψίες καθώς και αντινακρικές και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται να υπερασπίσει την περιοχή της Βαλτικής, κυρίως απέναντι στη Ρωσία, καθώς η ένταση τα τελευταία χρόνια βαίνει αυξανόμενη. Στην άσκηση παίρνουν μέρος 5000 στρατεύματα, από 22 χώρες, 60 αεροσκάφη, 42 πλοαία κι ένα υποβρύχιο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης η διοικητής του 6ου στόλου, αντιναύαρχος Lisa Franchetti έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη σε διεθνή μέσα και μεταξύ των ερωτημάτων που επέλεξε να απαντήσει ήταν και αυτή του Armyvoice.gr σχετικά με τις νηοψίες και τον ρόλο τους στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.

Ρωτήσαμε: “Εχουμε παρατητήσει ότι στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, όπως σήμερα στην Βαλτική, αλλά και λίγες ημέρες πριν στην Μαύρη θάλασσα (SEA SHIELD 2018) οι νηοψίες παίζουν ένα κρίσιμο πεδίο εκπαίδευσης. Αυτά τα σενάρια συμβάλλον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Υπάρχει φόβος ότι θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν από τη θάλασσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ άτομα από μη συμμαχικές χώρες;”.

Η Αμερικανίδα ναύαρχος επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ στις νηοψίες και υπογράμμισε ιδιαίτερα την εθελοντική συμμετοχή πλοίων του εμπορικού ναυτικού στις Συμμαχικές επιχειρήσεις.

Σε εθνικό επίπεδο δεν προβλέπεται σημμετοχή εμπορικών πλοίων σε στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ σε συμμαχικό επίπεδο φαίνεται ότι πλέον έχουν αρχίσει να εντάσσουν και πολιτικά πλοία στον σχεδιασμό των στρατιωτικών ασκήσεων.

Η αμερικανίδα ναύαρχος απαρίθμησε τις επιλογές άμυνας που έχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ και στις οπιοίες ασκούνται τα πληρώματα αυτές τις ημέρες στην Βαλτική, όπως  οι επιχειρήσεις αεράμυνας και οι ανθυποβρυχιακές και αμφίβιες επιχειρήσεις.

Τόνισε όμως ότι δίνεται η ευκαιρία στα πληρώματα να κάνουν εκπαιδευτούν και σε δραστηριότητες όπως οι νηοψίες, οι οποίες στοχεύουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, της παράνομης ναυτιλίας, της καταπολέμησης των ναρκωτικών και τοθ λαθρεμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει και τις νηοψίες, δίνοντας έμφαση στην εθελοντική συμμετοχή των εμπορικών πλοίων και στην αλληλεπίδραση που έχει στις ναυτικές επιχειρήσεις η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία.

Ακούστε την απάντηση της ναυάρχου

Ποια είναι η αντιναύαρχος Lisa Franchetti

Η  Lisa Franchetti έκανε την έκπληξη όταν τον περασμένο Οκτώβριο προήχθη σε αντιναύαρχο και ανέλαβε διοικητής του 6ου Αμερικανικού Στόλου.

Η τοποθέτησή της στην κεφαλή των ναυτικών δυνάμεων σε μια περιοχή που υπάρχει αυξανόμενη ρωσική δραστηριότητα με υποβρύχια, και διελεύσεις πολεμικών πλοίων, σίγουρα εξέπληξε πολλούς. Ωστόσο η εμπειρία της από τις ναυτικές δυνάμεις της Κορέας, όπου ήταν διοικητής μάλλον αποτελεί καλό επαγγελματικό εφόδιο.

 

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

Πούλησέ το

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι έτοιμες»