Αρχηγός ΓΕΑ

Η Διαφάνεια, η Πολεμική Αεροπορία και άλλα “δαιμόνια” – Πώς μέσα από “κωδικές” ονομασίες έργων καταλύεται στην πράξη το “Διαύγεια” και η ενημέρωση του πολίτη.

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα που λεγόταν ότι ανθούσε η διαφθορά, γίνονταν προσπάθειες για διαφάνεια.

Έφτιαξαν λοιπόν ένα σύστημα που το ονόμασαν “Διαύγεια” και όπως έλεγαν είχε τον ακόλουθο στόχο:

Η ενίσχυση της διαφάνειας στην κρατική δράση είναι ο στόχος του Προγράμματος Δι@ύγεια του Νόμου 3861/2010 μέσω της δημιουργίας προϋποθέσεων και διαδικασιών για τη διασφάλιση ευρύτερης δημοσιότητας νόμων, προεδρικών διαταγμάτων, πράξεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κρατικής δράσης με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης Δημόσιας εξουσίας και κατ’ επέκταση την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, ο πολίτης ενισχύεται στην απόλαυση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση, και υποστηρίζεται η συμμετοχή του στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, με την παροχή των εργαλείων για την βελτίωση της πολιτικής του ενημερότητας και την ουσιαστική συμμετοχή του στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Και μια μέρα ένας πολίτης που έψαχνε στο Διαύγεια, πέφτει πάνω σε μια παράξενη απόφαση:

Κάτι έλεγε για 12 και μισό εκατομμύρια ευρώ με θέμα την “Έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας έργου (Ε-291Ν)”. Είχε και την υπογραφή του υπουργού Πάνου Καμμένου!

Κι έτσι κάπως ξεκίνησε να ψάχνει τι είναι αυτό που αναφέρεται με κωδική ονομασία και θέλει 12,5 εκατομμύρια.

Μην είναι κάτι απόρρητο; Μα αν ήταν απόρρητο δεν θα δημοσιευόταν στο Διαύγεια! Υπάρχει η σχετική πρόβλεψη από το νόμο.

Για να δημοσιευτεί, σημαίνει ότι αφορά πράξη της Διοίκησης η οποία μπορεί να ελεγχθεί.

Και τότε γιατί δεν αναφέρουν πού θα πάνε τα 12,5 εκατομμύρια από τα λεφτά των φορολογούμενων; Είναι μια καλή ερώτηση.

Πάντως, επειδή κάτι μας θύμιζε, το έργο “Ε-291Ν” κάναμε μια μικρή αναζήτηση, και βρήκαμε παλαιότερες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ στην ιστοσελίδα της Αεροπορίας που μας έλυσαν το μυστήριο!

«Βελτίωση Εγκαταστάσεων Καυσίμων στο Α/Δ Ελευσίνας» (Ε-291Ν), προϋπολογισμού 12.571.600,00 ευρώ.

Βέβαια, αυτή η ανακοίνωση ήταν το 2016! Σήμερα έχουμε 2018 και φαίνεται ότι μέσα σε δυο χρόνια κάτι μυστήριο συνέβη και άρχισε να αναφέρεται το έργο με την κωδική του ονομασία.

Κάπως έτσι γεννώνται οι υποψίες ότι κάτι τρέχει. Γιατί, το Διαύγεια υπάρχει για να έχει πρόσβαση ο πολίτης. Αν δεν καταλαβαίνει πού πάνε 12,5 εκατομμύρια, τότε “κλάφτα Χαράλαμπε”….