Γιατί η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν καταφέρνει όσα η τουρκική; Τι απαντά ο πρόεδρος των Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού Τάσος Ροζολής

Η άνθιση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ακούγεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παραγωγή αμιγώς τουρκικών οπλικών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε πολλές εκθέσεις αμυντικού υλικού, όπου η Άγκυρα διαφημίζει τα οπλικά συστήματα που παράγει και επιδιώκει να κλείσει συμβόλαια που θα ενισχύουν την οικονομία της και θα αυξήσουν την επιρροή της.

Είναι όμως τόσο εύκολο; Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής δείχνει να έχει άλλη γνώμη.

Στο πρόσφατο συνέδριο με τίτλο ‘Defence and Security:State of the Art Technology’ που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι.) ο κ. Ροζολής απάντησε σε σχετική ερώτηση:

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι ευτυχώς για εμάς κατά την άποψη μου σε εντελώς λάθος δρόμο.

Σε ένα δρόμο απομονωτισμού και μεγαλοϊδεατισμού όπως παλαιότερα είχα προσπαθήσει ο Τσαουσέσκου στη Ρουμανία με τη προσπάθεια να κατασκευάζουν οι Ρουμάνοι από  αεροπλάνα έως πλοία κλπ. με γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα.

Αν δεν έχεις βρει αγορά για τα προϊόντα σου και οι εγχώρια αγορά δεν μπορεί να κάνει βιώσιμη την παραγωγή τους (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ , Κίνα ΓΑΛΛΙΑ κλπ) Δεν πρέπει να προχωρήσεις στην ανάπτυξή τους, εκτός πολύ κρίσιμων προϊόντων (πυρηνικά Ισραήλ , Γαλλία κλπ) ,
Με λίγα λόγια το θετικό της προσπάθειας της ΤΑΒ είναι ότι διατίθενται υψηλά κονδύλια για την ανάπτυξη της αλλά ευτυχώς σε λάθος κατεύθυνση.

Αυτό που μας λείπει στην Ελλάδα είναι η απόφαση και δέσμευση όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου για την ανάπτυξη της ΕΑΒΙ αλλά πως :
Όχι να κατασκευάσουμε Ελληνικά Αεροσκάφη, υποβρύχια και διαστημόπλοια αλλά να ενισχυθεί η ΕΑΒΙ ώστε να έχει συμμετοχή αν είναι δυνατόν στο αρχικό επίπεδο ανάπτυξης των αμυντικών προϊόντων (πχ F35 το χάσαμε), έτσι ώστε οι εταιρείες να συμμετέχουν από την αρχή και για όλο το παγκόσμιο πρόγραμμα ενός συστήματος.

Εδώ η Τουρκία έχει πράξει σωστά με την συμμετοχή στο F35 όπου έχει αναλάβει για όλους ρους μη Αμερικανούς χρήστες τη συντήρηση κλπ των κινητήρων.

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

Πούλησέ το

Προηγούμενο άρθροΔικηγόροι Ορεστιάδας: Παράνομη η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών
Επόμενο άρθροΟ Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση δημοσιογράφου στην Τουρκία
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).