Εκλογές ζωής και θανάτου για τον Ερντογάν. Οι σφυγμομετρήσεις καταδεικνύουν μία δύσκολη κούρσα του Ερντογάν έναντι των πολιτικών του αντιπάλων


Γράφει η Αντωνία Δήμου*

Στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να ρίξουν στην κάλπη δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια. Το πρώτο για την ανάδειξη προέδρου και το δεύτερο ψηφοδέλτιο για την εκλογή των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην βουλή.

Οι σφυγμομετρήσεις καταδεικνύουν μία δύσκολη κούρσα που καλείται να διεξάγει ο πρόεδρος Ερντογάν έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Και τούτο διότι τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν την πιθανή υπερίσχυση του νυν Τούρκου προέδρου στο δεύτερο γύρο των εκλογών με ορατό ωστόσο τον κίνδυνο ο συνασπισμός του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) με τους Γκρίζους Λύκους (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, ΜΗΡ) να απολέσει τις βουλευτικές εκλογές από τη σύμπραξη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του ισλαμικού Κόμματος της Ευδαιμονίας, του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος και του νέου εθνικιστικού Καλού Κόμματος (İyi).

Το εν λόγω εκλογικό σενάριο εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωση που το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) καταφέρει να αποσπάσει ποσοστό άνω του 10% που αποτελεί το κατώτατο εκλογικό όριο προκειμένου να εισέλθει οιοδήποτε κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η δημιουργία εκλογικών συνασπισμών αποτέλεσε πολιτική πρωτοβουλία του προέδρου Ερντογάν με στόχο την ενίσχυση των Γκρίζων Λύκων των οποίων η εκλογική δύναμη εκτιμάται γύρω στο 5%.

Αυτή την πρωτοβουλία εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση η οποία συνασπιζόμενη εναντίον του Ερντογάν ξεπέρασε τις ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές τύπου “αριστερά έναντι της δεξιάς”.

Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η συσπείρωση ανομοιογενών κοινωνικο-πολιτικών ομάδων που τάσσονται εναντίον του Ερντογάν και των πολιτικών του στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο της χώρας.

Ως εκ τούτου, στην περίπτωση που ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να διασπαστεί από τον Ερντογάν εάν αυτός κερδίσει τις προεδρικές αλλά απολέσει τις βουλευτικές εκλογές.

H συγκολλητική ουσία της αντιπολίτευσης συνίσταται στο ότι έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση του Απριλίου 2017 που πέρασε οριακά με ποσοστό 51,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ slpress.gr

* H Αντωνία Δήμου είναι οικονομολόγος και διεθνολόγος με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή. Είναι επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Περσικού Κόλπου στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας, εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (CMED) του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια UCLA, καθώς και στο Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας.