υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αιφνιδιαστική παραίτηση πρέσβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας! Ήταν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ)

Πολλά σενάρια ακούγονται για την αιφνιδιαστική παραίτηση του πρέσβη Τρύφωνα Παρασκευόπουλου από την θέση του Γενικού Διευθυντη Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ).

Σύμφωνα με τιςπληροφορίες του Armyvoice.gr  ο πρέσβης Τρύφων Παρασκευόπουλος, κάλεσε χθες αιφνιδιαστικά στο γραφείο του του  αξιωματικούς του επιτελείου του και τους ενημέρωσε για την παραίτησή του.

Δεν εξήγησε ωστόσο την απόφασή του. Οι κακές γλώσσες μιλούν για σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στα θέματα αρμοδιότητάς του.

Ο πρέσβης είχε παραλάβει αυτή τη θέση τον Αύγουστο του 2015

Ποια είναι η σταδιοδρομία του τα τελευταία 20 χρόνια

Ιανουάριος 2012- Ιούνιος 2013 : Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Προήχθη από Πληρεξούσιος Υπουργός (Α’ Τάξης) σε Πρέσβυ στις 19/09/2012.

Ιούνιος 2009-Ιανουάριος 2012 : Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων, ΥΠΕΞ

Οκτώβριος 2008-Μάιος 2009:Διευθυντής, Διεύθυνση Ηνωμένων Εθνών και Διεθνών Οργανισμών, ΥΠΕΞ, Αθήνα

Σεπτέμβριος 2005-Αύγουστος 2008: Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ιορδανία

Ιανουάριος 2002-Σεπτ. 2005: Μόνιμος Εκπρόσωπος στην ΔΕΕ (Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση) και Eκπρόσωπος στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Πρόεδρος της ΕΠΑ (για αμυντικά θέματα) από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο 2002 (λόγω της αυτοεξαίρεσης της Δανίας)

– Πρόεδρος της ΕΠΑ κατά το διάστημα της Ελληνικής Προεδρίας (1ο εξάμηνο του 2003).

– Διαπραγματεύτηκε, υπέγραψε και εφήρμοσε τις συμφωνίες και μόνιμες διευθετήσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ.

– Πεπεισμένος για την ανάγκη ανάπτυξης μια δομημένης και βελτιωμένης συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων, της έρευνας και απόκτησης των δυνατοτήτων αυτών ανάμεσα στα κράτη μέλη, επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή για τις εργασίες της POLARM με βάση μια προσέγγιση βήμα-προς-βήμα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στην ανάθεση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης «προς τα 2 κατάλληλα όργανα του Συμβουλίου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία εντός του 2004, ενός διακυβερνητικού οργανισμού στον τομέα της ανάπτυξης των δυνατοτήτων, της έρευνας, της προμήθειας αμυντικού υλικού και των εξοπλισμών» η οποία κατέληξε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

– Συμπροήδρευσε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε τρεις συναντήσεις της ΕΠΑ και του Βόρειο -Ατλαντικού Συμβουλίου. – Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, η ΕΠΑ:

 Ενεργοποίησε τις πρώτες επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ: EUPM στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Concordia στην πΓΔΜ (Διευθετήσεις Βερολίνου+) και Artemis στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 Κατήρτισε την Έκθεση της Προεδρίας για την Στρατιωτική Ταχεία Αντίδραση της ΕΕ.

 Συνέβαλε στη Δήλωση του Συμβουλίου για τη δυνατότητα της ΕΕ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων που απαιτούν ταχεία αντίδραση.

 Προήγαγε το διάλογο μεταξύ των Μεσογειακών Εταίρων με στόχο τη συνεργασία στον τομέα της ΚΠΑΑ

– Προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’ Τάξης (2003) Μάιος 1999 -Ιανουάριος 2002: Αναπλ. Πολιτικός Διευθυντής και Διευθυντής Διευθύνσεως Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.

Νοέμβριος 1998 -Μάιος 1999: Πρεσβευτής-Σύμβουλος και Γενικός Πρόξενος, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μόσχα.

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

Πούλησέ τοΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com