Άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Αλλαγές σε εφεδρεία – εθνοφυλακή – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Θα καλέσουν εθελοντές να λάβουν μέρος παράλληλα με τους επίστρατους

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Σημαντικές αλλαγές στην συμμετοχή εφέδρων και εθνοφυλάκων στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 μελετούν σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΓΕΣ.

Η άσκηση που αμανένεται να γίνει από τις 5 έως τις 12 Οκτωβρίου 2018 στοχεύει όπως κάθε χρόνο στον έλεγχο των σχεδίων ετοιμότητας τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στις κρατικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ ελέγχονται:

  • Οι διαδικασίες διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό τη βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
  • Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

Η μακρόχρονη κρίση στην χώρα μας έχει αποστερήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις την ευκαιρία να εκπαιδεύουν την εφεδρεία σε σημείο που θα επιθυμούσαν, καθώς μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας βρίσκεται στην εφεδρεία.

Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία σε διάφορους να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται ως ασκήσεις εφέδρων, αλλά δεν έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ιδιαίτερα μετά τον σάλο που ξέσπασε με φωτογραφίες μελών της Χρυσής Αυγής με τον ΥΕΘΑ σε ασκήσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, φαίνεται ότι θορύβησε ιδιαίτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες επιθυμούν να μείνουν μακριά από ακραία στοιχεία και να μπορέσουν να δώσουν ευκαιρίες στους έφεδρους που το επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να παραμείνουν ετοιμοπόλεμοι.

Οι ιδέες που έχουν πέσει στο “τραπέζι” σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr είναι πολλές. Μια ωστόσο φαίνεται ότι συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την εφαρμογή της.

Η πρόταση αυτή αφορά στην πρόσκληση εφέδρων και εθνοφυλάκων σε εθελοντική βάση, για να λάβουν μέρος στην άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018.

Όσοι έφεδροι το επιθυμούν, γιατί υπάρχουν αρκετοί που επιθυμούν να διατηρούν υψηλό το επίπεδο της ετοιμότητάς τους, θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν χωρίς να έχουν προσκληθεί ως επίστρατοι με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά έχοντας οι ίδιοι δηλώσει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα τους προσφέρουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στην άσκηση και θα τους καλύψουν την τροφή και την ενδυμασία, με υλικά της υπηρεσίας.

Δεν θα δικαιούνται δηλαδή την ημερήσια αποζημίωση, η οποία είναι ούτως ή άλλως αρκετά χαμηλή, αλλά για τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτό παραμένει ένα έξοδο που θα πρέπει να κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας τον πληθυσμό της εφεδρείας, ενώ θα μπορέσει να έρχεται σε επαφή πιο συχνά με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα και τις νέες τακτικές που αναπτύσσονται.

Οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος μένουν να γίνουν γνωστές εάν πάρει έγκριση από την ηγεσία.

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ

Πούλησέ το