ΑΣΔΕΝ – Καστελόριζο – Μονάδες Καταδρομών – νέο σύστημα κατάταξης: Υπάρχει πρόβλημα!  Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα πρόσφατα θλιβερά περιστατικά

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ας κάνουμε μια υπόθεση. Γράφεις στον υπολογιστή και ξαφνικά, εμφανίζει πρόβλημα, την γνωστή “μπλε οθόνη” και χάνεις τα κείμενα που δεν είχες σώσει, αλλά κυρίως δεν μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή. Κάνεις επανεκκίνηση μια δυο φορές και αλλά το πρόβλημα επιμένει.

Τότε είναι που επιχειρείς να δεις τι μπορείς να περισώσεις. Ψάχνεις σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο (από το κινητό ή βάζεις άλλους να ψάξουν) και από τις πρώτες αναφορές που βρίσκεις, είναι αυτή που λέει να σκεφτείς τι αλλαγές έκανες στον υπολογιστή σου.

Τότε είτε απεγκαθιστάς το πρόγραμμα που επέλεξες να εγκαταστήσεις πρόσφατα κι ενδεχομένως να είναι αυτό που δεν συνεργάζεται καλά με τα υπάρχοντα στον υπολογιστή και προκαλεί ζημιά, είτε επαναφέρεις το σύστημα σε ημερομηνία προγενέστερη από την πιο πρόσφατη εγκατάσταση προγράμματος που έκανες.

Οι ελπίδες να σώσεις τον υπολογιστή σου είναι αυξημένες.

ΡΩ: Ξεσπά η χαροκαμένη μάνα του στρατιώτη – Άγνωστες πτυχές στο φως

Κάπως έτσι θα πρέπει ίσως να δούμε και τα τρια περιστατικά που σημειώθηκαν πρόσφατα στην ΑΣΔΕΝ. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ένα περιστατικό μπορεί να είναι τυχαίο, δυο περιστατικά μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά τρια μαζεμένα περιστατικά είναι σαφής ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα τρια περιστατικά

  • Δόκιμος αξιωματικός, (από αυτούς που σε περίπτωση κρίσης θα κληθούν να διοικήσουν ανθρώπους), αποφασίζει να πάρει το όπλο στο σπίτι του, από τη μονάδα καταδρομών που υπηρετεί! Το παίρνει, περνάει με άνεση όλους τους ελέγχους που θα έπρεπε να του έχουν γίνει μέχρι να φθάσει με τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας στην Βέροια.
  • Στρατιώτης καταδρομών, τελειώνει την σκοπιά του, παίρνει για 1,5 ολόκληρη ώρα ένα όπλο και ταμπουρώνεται μέσα στη μονάδα καταδρομών, στην 1η ΜΑΛ. Τον ψάχνουν και με το που πάνε να τον πλησιάσουν αρχίζει να πυροβολεί, παίρνει όχημα μέσα από τη μονάδα, βγαίνει στο δρόμο και αρχίζει να τον κυνηγά η Αστυνομία, μέχρι να τον συλλάβει. (Ένα ανάλογο σενάριο κάποτε είχε η ΣΕΘΑ για να εκπαιδεύσει τους αξιωματικούς στην επικοινωνία)
  • Στρατιώτης σε σκοπιά στη Ρω, με δεύτερο στρατιώτη δίπλα του (διπλοσκοπιά) αποφασίζει να τινάξει τα μυαλά του στον αέρα, στις 8:40 το πρωί. Για όσους γνωρίζουν ελάχιστα το νησί, μπορούν να καταλάβουν ότι ο χώρος είναι τόσο μικρός ώστε ευνοεί να έρχονται κοντά οι στρατιώτες.

Κατ’ αρχήν διαπιστώνουμε ότι και τα τρια περιστατικά σημειώθηκαν στην ΑΣΔΕΝ. Τα δυο στην περιοχή του Καστελλόριζου και τα δυο σε μονάδες καταδρομών. Πρωταγωνιστές και στα τρια περιστατικά, είναι οπλίτες που είχαν παρουσιαστεί με το νέο σύστημα κατάταξης, και είχαν λίγους μόλις μήνες στις μονάδες. Είναι προφανές από τα στοιχεία, ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. ΑΣΔΕΝ – Καστελόριζο – Μονάδες Καταδρομών – νέο σύστημα κατάταξης.

Υπάρχει άραγε κάποια αλλαγή που σημειώθηκε τελευταία και προκαλεί ίσως προβλήματα, όπως και στην περίπτωση του υπολογιστή; Αυτό μάλλον η στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να το απαντήσει.

Η τελευταία μεγάλη αλλαγή που γνωρίζουμε, είναι αυτή της αλλαγής στον τρόπο κατάταξης των οπλιτών με την κατάργηση της βασικής εκπαίδευσης στα παραδοσιακά Κέντρα Εκπαίδευσης.

Κι εκεί είναι που προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά:

  • Παρέχεται επαρκής χρόνος προσαρμογής των οπλιτών θητείας στο στρατιωτικό περιβάλλον;
  • Οι αλλαγές στην εκπαίδευση χωρίς την μεσολάβηση προγράμματος σε Κέντρο Εκπαίευσης, είναι άραγε προς την σωστή κατεύθυνση;
  • Υπάρχει επαρκής ιατρική / ψυχολογική παρακολούθηση των καταταγέντων, ειδικά τους πρώτους μήνες της θητείας τους;
  • Οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης που είχαν πολύ συχνή επαφή με τους νέους οπλίτες στα Κέντρα Εκπαίδευσης, συνεχίζουν να έχουν την ίδια επαφή τώρα που άλλαξε το σύστημα; Ή μήπως λόγω των μεγάλων αποστάσεων και της πολυδιάσπασης των σημείων κατάταξης, έχουν μειωθεί οι επαφές που έχουν με τους στρατιώτες;
  • Τα δυο στρατόπεδα στα οποία πειραματικά πέρυσι είχε εφαρμοστεί ο νέος τρόπος κατάταξης δεν είχαν ενδείξεις για τέτοια θέματα; Έγινε επαρκής αξιολόγηση πριν μεταβούμε στο νέο σύστημα;
  • Γιατί όλα τα περιστατικά έγιναν στην ΑΣΔΕΝ και όχι πχ στη Μακεδονία, τη Θράκη ή την Ήπειρο; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα εκεί;
  • Τι συμβαίνει με τις Μονάδες Καταδρομών; Είναι τόσο εύκολο να πάρει κάποιος όπλο μέσα απο τη μονάδα και να φύγει;

Ας ελπίσουμε ότι θα δοθούν απαντήσεις και κυρίως στο ερώτημα μήπως θα πρέπει να αφαιρεθεί η αλλαγή στο σύστημα, που προκαλεί τα προβλήματα;

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩ