Μαχητικά αεροσκάφη F-16, κυσεα, αναβάθμιση f-16 ελληνική βιομηχανία, πτέραρχο

Αναβάθμιση F-16: Κάτι τρέχει με τη συμφωνία – Ερώτηση στη Βουλή από τον πρώην υφυπουργό και νυν βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη

Κάτι τρέχει με τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν προκύψει προβλήματα, ειδικά με το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, εάν θα υπάρχουν ή εάν θα “βαφτιστούν” δωρέες.

Οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο να “τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα”, καθώς υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.

Με αυτά δεδομένα η ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή προς τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο ο πρώην υφυπουργός Θανάσης Δαβάκης, θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα.

Δείτε το περιεχόμενό της:

Στις 28 Απριλίου 2018, το ΚΥΣΕΑ εξουσιοδότησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στην υπογραφή διακρατικής σύμβασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον εκσυγχρονισμό αριθμού μαχητικών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εξουσιοδότηση έγινε υπό τον όρο ότι η αμερικανική πλευρά θα δεχθεί την τροποποίηση του υφισταμένου χρονοδιαγράμματος πληρωμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη Φ.093/115/35142 (ΑΔΑ: ΨΩΖ66-Σ3Η), η σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναγράφει τα ακόλουθα:

«δ. Την επισύναψη στη LOA GR-D-SNY AMD 6 και την αποστολή αιτήματος προς τις αρχές FMS για τροποποίηση της υπόψη LOA, χωρίς τη μεταβολή του ανώτατου ορίου τιμήματος (οροφής) αυτής (1.528Μ$) που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Κατάθεση SBLC σύμφωνα με τις διαδικασίες και την τηρούμενη πολιτική του FMS.
  • Επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών, που πέραν της κατάθεσης της SBLC θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεταβολές στις προαναφερθείσες πληρωμές των ετών 2018 – 2022:

  • Προϋπόθεση εκτέλεσης πληρωμών της LOA είναι η αποδοχή του προγράμματος πληρωμών του ανωτέρω πίνακα.»

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του συγκεκριμένου αιτήματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Έχει λάβει επίσημη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο αίτημα της κυβέρνησης για τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών;
  • Πότε προτίθεται να προσέλθει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών για να καταθέσει όλα τα σχετικά έγγραφα και να ενημερώσει τα μέλη της για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κρίσιμο εξοπλιστικό πρόγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.

 

Ελάτε στην ομάδα μας στο Facebook με ένα κλικ ΕΔΩΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com