Το ΝΑΤΟ και οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο- Μια αληθινή ιστορία που δείχνει πως οι σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει με την προκλητικότητα της Άγκυρας

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την αναβάθμιση των F-16 αλλά και γενικότερα για τους εξοπλισμούς εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι η απόκτηση των F-35 από την Τουρκία, αλλά και η πολιτική έντασης που ακολουθεί στο Αιγαίο.

Η φρενίτιδα των εξοπλισμών ανέκαθεν είχε για την χώρα μας την αιτιολογία της αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πάρουμε και παράδειγμα την Κύπρο η οποία αν και δεν διαθέτει έναν ισχυρό στρατό, καταφέρνει να αντιμετωπίσει την Τουρκία κυρίως σε ένα διπλωματικό επίπεδο.

Και γιατί τα λέμε αυτά; Είχαμε απλά την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται στο Αιγαίο.

Το  περιστατικό συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στην Ρουμανία, όπου πραγματοποιήθηκε η άσκηση Sea Shield 2018, με τη συμμετοχή 7 κρατών.

Sea Shield 2018: ΝΑΤΟ vs Ρωσίας με ελληνική συμμετοχή – Εντυπωσιακά ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ

Στην άσκηση έλαβε μέρος και βρετανικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon,  το οποίο έχει εγκατασταθεί για μερικούς μήνες στην Ρουμανία, συνεισφέροντας στην άμυνα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του.

Στις 3 Μαϊου 2018, ένα από τα δυο αεροσκάφη που έφθασαν στην αεροπορική βάση Mihail Kogalnicieanu στην Κωστάντζα Ρουμανίας, έκαναν το πρώτο τους σκράμπλ όταν ρωσικό αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας στην Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος είναι και ΝΑΤΟϊκός εναέριος χώρος. Διαβάστε σχετικά για αυτή την αποστολή στο site  του ΝΑΤΟ

 

Chris Ball Eurofighter

Ο διοικητής των Βρετανικών αεροσκαφών που έχουν εγκατασταθεί στην Ρουμανία, Christofer  D. Ball, έδωσε έμφαση στο γεγονός που σημειώθηκε για πρώτη φορά σκραμπλ με το Eurofighter. Παράλληλα, οι Ρουμάνοι πιλότοι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, υποστήριξαν ότι μέσα σε ένα χρόνο είχαν 68 σκράμπλ για αναχαίτιση!

Η ερώτηση βγήκε αυθόρμητα:

-68 σκραμπλ σε πόσο διάστημα; Σε ένα μήνα;

-Σε ένα χρόνο!

-Εμείς στην Ελλάδα αυτά τα “πιάνουμε” σε δυο εβδομάδες ανάλογα με τις διαθέσεις των Τούρκων

– (χαμόγελο) α ναι εσείς έχετε το θέμα με τις τουρκικές παραβιάσεις

Ρουμάνοι και Βρετανοί ιτπάμενοι θεωρούσαν πως 68 σκραμπλ είναι εντυπωσιακός αριθμός. Τι να πουν οι δικοί μας πιλότοι που σηκώνονται για σκραμπλ 5,6,7 φορές την ημέρα, ανάλογα με τις διαθέσεις των “απέναντι”.

Είναι γεγονός πως όλοι οι ΝΑΤΟϊκοί γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Αιγαίο. Και ίσως η παρουσία των πλοίων της δύναμης SNMG2 με αφορμή το προσφυγικό να τους έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο άμεση εικόνα της κατάστασης.

Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε και πώς χειριζόμαστε την εμπεδωμένη γνώση των συμμάχων για την τουρκική προκλητικότητα, ώστε να μπορέσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να βάλουμε φρένο στις προκλήσεις. Είναι φανερό πως όλοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει. Είναι θέμα της ελληνικής διπλωματίας να τους πείσει να δράσουν.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»