Το ΓΕΣ κάνει ΕΔΕ για νεαρό που ύψωσε σημαία στις βραχονησίδες! Τι αποκάλυψε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης για το περιστατικό με το G3 και την παράνομη χρήση οπλισμού

Την αποκάλυψη ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΓΕΣ για να διερευνηθεί η χρήση του G3 της εθνοφυλακής σε ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης στη Βουλή.

Απαντώντας στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης με τίτλο: «Κίνδυνοι προβοκάτσιας από την παράνομη χρήση οπλισμού της Εθνοφυλακής» ο ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε:

Κατ’ αρχάς, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το εν λόγω περιστατικό.

Επιπλέον απαντώντας στο πώς γίνεται η επιλογή όσων εντάσσονται στην εθνοφυλακή, ο Φώτης Κουβέλης υποστηρίζει:

Όσον αφορά στον έλεγχο και στην επιλογή του προσωπικού που καλείται να υπηρετήσει στην Εθνοφυλακή, αυτή γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής» με κριτήρια ηλικιακά, επιστρατευτικά, υγειονομικά και γεωγραφικά, ανάλογα με τις περιοχές κατοικίας των προς ένταξη Εθνοφυλάκων και τις έδρες των Μονάδων Εθνοφυλακής.

Όλα τα ως άνω κριτήρια ελέγχονται, σύμφωνα με τους ισχύοντες Στρατιωτικούς Κανονισμούς, σε ετήσια βάση για τυχόν διαφοροποίηση τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με διαταγές και στρατιωτικούς κανονισμούς του ΓΕΣ, καθορίζονται επ΄ ακριβώς οι διαδικασίες για την παρακολούθηση και καταμέτρηση του οπλισμού και των πυρομαχικών που κατέχουν οι Εθνοφύλακες.

Για την εφαρμογή δε των ανωτέρω, διενεργούνται περιοδικοί έλεγχοι από τις Διοικήσεις των Μονάδων Εθνοφυλακής για τη λειτουργικότητα και πληρότητα των υλικών.

Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι διενεργούνται σε τακτική βάση ενημερώσεις του προσωπικού, από τις Διοικήσεις των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, σχετικά με την απαγόρευση άσκοπης χρήσης μέσων και υλικών που χορηγούνται από την υπηρεσία καθώς και για το νομικό πλαίσιο που διέπει την οπλοφορία και οπλοχρησία.

Δανέλλης: Σοβαρές καταγγελίες για παράνομη χρήση οπλισμού της Εθνοφυλακής