Σειρήνες πολέμου στη Μέση Ανατολή! Επικίνδυνη κλιμάκωση με Ιράν και Ισραήλ να κονταροχτυπιούνται με ρουκετοπόλεμο, σε συριακό έδαφος

Ένας ακήρυχτος πόλεμος δεκαετιών, παίρνει σάρκα και οστά. Μια νύχτα τρόμου για τη Μέση Ανατολή και ολόκληρο τον κόσμο. Ιράν και Ισραήλ, κονταροχτυπιούνται με ρουκετοπόλεμο, σε συριακό έδαφος.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν τη Δαμασκό και τη Χομς για δυο ώρες. Τον σκοτεινό ουρανό της Συρίας, σκίζουν πύραυλοι και ρουκέτες.

Το Τελ Αβίβ επιτίθεται κατά ιρανικών στόχων στη χώρα. Συνολικά 60 πύραυλους αέρος εδάφους έριξαν δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη ενώ εκτοξεύθηκαν και 10 πύραυλοι εδάφους εδάφους, πλήττοντας σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στο Ιράν και σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Πριν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν ηχούσε συναγερμός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δέχονταν επίθεση με 20 ρουκέτες, που είχαν εκτοξευθεί από συριακό έδαφος και σύμφωνα με το στρατό του Ισραήλ, από τις βάσεις των ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς, τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, χωρίς να προκληθούν ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν ούτε ανθρώπινες απώλειες.

«Οι Ισραηλινοί έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στην ιρανική επιθετικότητα, από το Ιράν, από τα συριακά εδάφη που εξαπολύουν εναντίον του ισραηλινού κράτους», τονισε ο πρωθυπουργος του Ισραήλ.

Τα πυραυλικά χτυπήματα στα Υψίπεδα του Γκολάν, ήταν και η πρώτη απευθείας επίθεση από το Ιράν κατά ισραηλινών δυνάμεων εδώ και δεκαετίες, δεικτική της επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο ορκισμένων εχθρών.

Το Ισραήλ υπογραμμίζει ότι πριν επιτεθεί είχε ενημερώσει σχετικά τη Ρωσία, που διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Συρία. Αλλωστε χθες Βενιαμίν Νετανιάχου και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συνάντηση στο Κρεμλίνο, με όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής στην ατζέντα.

Το Τελ Αβίβ προειδοποίησε μόλις 2 ημέρες προηγουμένως και την κυβέρνηση Ασαντ ώστε να μην τολμήσουν να παρέμβουν υπέρ των ιρανών συμμάχων τους σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία.

Η Δαμασκός πάντως μιλά ήδη για μια νέα φάση στο συριακό πόλεμο, κατηγορώντας σε σκληρή γλώσσα το Ισραήλ.

«Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δηλωσε ο ΥΠΕΞ της Συρίας.

Ανήσυχη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα η διεθνής κοινότητα, με τη Μόσχα να καλεί σε αυτοσυγκράτηση.

«Είναι μια σαφώς ανησυχητική εξέλιξη. Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου», δηλωσε ο Ρώσος Υπουργος Εξωτερικών Σεργκέι Λαβροφ.

Το ισραηλινοιρανικό μπρα ντεφερ σημειώθηκε μόλις ένα 24ωρο μετά την απόφαση Τραμπ να αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, μια κίνηση που όλοι ανέμεναν ότι θα δημιουργούσε τριγμούς και νέες εστίες έντασης στην εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χωρίς να κάνει βήμα πίσω, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να τρίζει τα δόντια στην Τεχεράνη, επιδιώκοντας ουσιαστικά να τη σύρει υπό τον μπαμπούλα των κυρώσεων, σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης προς συνομολόγηση μιας συμφωνίας που ο ίδιος θα θεωρεί συμφέρουσα για τη χώρα του.

«Είτε θα κάνουμε μια καλή συμφωνία για ολόκληρο τον κόσμο ή δεν θα κάνουμε καμία συμφωνία», δήλωσε.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι πασκίζουν να σώσουν τη συμφωνία και κατ επέκταση τα συμφέροντά τους, το σκληροπυρηνικό καθεστώς του Ιράν κάνει ήδη λόγο για μια συμφωνία νεκρή καλώντας σε αντίσταση και διαχωρίζοντας την θέση του από τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί.

Ο Ιρανός Πρόεδρος που θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη συμφωνία, είναι αντιμέτωπος και με διαδηλώσεις. Στο μεταξύ ήδη πολλοί Ιρανοί τρέχουν στις υπεραγορές για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης για τον επερχόμενο πόλεμο, όπως δηλώνουν, πεπεισμένοι για το τι θα ακολούθησει.

Την ίδια ώρα η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου συνεχίζεται με τον μαύρο χρυσό να σκαρφαλώνει σε υψηλό 3,5 ετών.

ant1iwo.com

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»