Παγκόσμια ανησυχία μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ προκαλεί ρίγη και ανησυχίες.

Μακρόν, Μέρκελ και Μέι αντέδρασαν στην απόφαση, λέγοντας πως παραμένουν αφοσιωμένοι σε αυτή.

Σε κοινή δήλωση αναφέρουν «με λύπη και ανησυχία δίνουμε προσοχή την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Ρουχανί χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση και προανήγγειλε ότι ξεκινά συνομιλίες με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο Τραμπ αποφάσισε επίσης να επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν- που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας- στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό διάταγμα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασής του, ενώ προειδοποίησε ότι κυρώσεις θα υποστούν και όσες χώρες βοηθήσουν το Ιράν στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για μία ακόμη φορά, ο Τραμπ επιτέθηκε στη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015, επί ημερών Μπαράκ Ομπάμα. Τη χαρακτήρισε καταστροφική, σάπια και μεγάλη ντροπή για κάθε Αμερικανό πολίτη.

«Εχουμε αποδείξεις ότι ήταν ψέμα η υπόσχεση του Ιράν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή η συμφωνία δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη», είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυξήθηκε κατά περίπου 40% ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τεχεράνης, όπως και ότι κατασκεύασε νέους πυραύλους.

Ο Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάνοντας αναφορά σε Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα, που- σημείωσε- έχουν βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώσει στρατιώτες, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες.

Διαβάστε την συνέχεια στο eretikos.grΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com