Ο βαλκανικός παράγων στις τουρκικές εκλογές  – Δύο από τους βασικούς του πολιτικούς αμφισβητίες του Ερντογάν έχουν ρίζες στην Θεσσαλονίκη


Ο Yavuz Baydar, Τούρκος αρθρογράφος για την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, γράφει για τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές και για το βαλκανικό «χαρτί» στους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν.

Συγκεκριμένα γράφει: «Τα Βαλκάνια είχαν ιδιαίτερη θέση στην τουρκική πολιτική τον περασμένο αιώνα. Ήταν εκεί που το καθοριστικό της χαρακτηριστικό –ο άγριος εθνικισμός- ξεκίνησε στις αρχές του 1900.

Το κίνημα των Νεαρών Οθωμανών μετατράπηκε σε Νεαρών Τούρκων. Οι Τούρκοι αξιωματικοί που τοποθετήθηκαν στα Βαλκάνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο συμπαθούσαν τις ιδέες οι οποίες δημιούργησαν την τουρκική δημοκρατία που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Ατατούρκ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, που κάποτε ήταν τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τώρα είναι μέρος της Ελλάδας.

Τούτο προσδίδει μια ενδιαφέρουσα νότα ειρωνείας στην τρέχουσα επιλογή της Βοσνίας από τον Τούρκο πρόεδρο για [προεκλογική] εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε την Βοσνία ως τον μοναδικό ευρωπαϊκό χώρο για εκστρατεία, αφού τρεις χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να επιτρέψουν στους Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία στο έδαφός τους.

Realshave.gr

Χιλιάδες αφοσιωμένοι οπαδοί του Ερντογάν έφθασαν στο Σεράγεβο από διάφορα μέρη της Ευρώπης για να τον δουν και να τον ακούσουν -κι αυτό είναι ζωτικής σημασίας- για να τον επευφημίσουν.

Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ ήταν στην Βοσνία στις 20 Μαΐου, ο Ερντογάν έθεσε το θέμα μιας δολοφονικής συνομωσίας εναντίον του. Προκάλεσε συσχετισμούς με αυτά που συνέβησαν στο Σεράγεβο τους μήνες που οδήγησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχοντας εγκαταλείψει πολλούς από τους ευσεβείς Κούρδους ψηφοφόρους του στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, ο Ερντογάν φαίνεται να επιθυμεί να επεκτείνει την εκλογική του βάση πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.

Στο Σεράγεβο, ανέσυρε το μεγαλείο της οθωμανικής κυριαρχίας και επέκρινε σφοδρά την Δύση. «Οι ευρωπαϊκές χώρες που ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού έχουν αποτύχει», είπε, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι «όχι μόνο θα επιλέξουν έναν πρόεδρο και βουλευτές» στο κοινοβούλιο αλλά και «θα αποφασίσουν για τον επόμενο αιώνα της χώρας μας».

Η ψηφοφορία θα καθορίσει την φύση της κυβέρνησης της Τουρκίας και των δημοκρατικών ελευθεριών για το άμεσο μέλλον. Με λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον κακώς συγκεκαλυμμένο αλυτρωτισμό του. Ωστόσο, γνωρίζει ότι δύο από τους βασικούς του πολιτικούς αμφισβητίες έχουν ρίζες στην Θεσσαλονίκη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ www.civilian.gr