Κίνα: Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και το οπλοστάσιό του – Η πορεία του από «μουσειακό έκθεμα» σε ένα από τα ισχυρότερα μέσα προβολής ισχύος στον κόσμο

Γράφει ο Ανδρέας Λιούμπας* 

Το 2018 συμπληρώθηκαν  90 χρόνια από την ίδρυση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) του μεγαλύτερου αριθμητικά Στρατού του κόσμου. Στα 90 χρόνια ιστορίας του ο ΛΑΣ έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου ακολουθώντας τη ροή της σύγχρονης ιστορίας της Κίνας.

Ο πυρήνας του ΛΑΣ δημιουργήθηκε από κομμουνιστές επαναστάτες το 1927. Όταν ηττήθηκαν από το Κουόμιτανγκ τα τμήματα του υποχωρήσαν και συμμετείχαν, διαρκώς καταδιωκόμενα, μαζί με το Μάο, στην θρυλική Μεγάλη Πορεία το 1934.

Ο ΛΑΣ επανάκαμψε, πολέμησε και τελικά νίκησε τους Ιάπωνες το 1945. Κατόπιν, με την δύναμη των ολοένα και αυξανόμενων αριθμών των μαχητών του και την τακτική που υιοθέτησε ο Μάο κέρδισε τον κινέζικο εμφύλιο το 1950.

Αμέσως μετά, το 1953, νίκησε τους Αμερικανούς στη Κορέα και στη συνέχεια νίκησε τους Ινδούς το 1962, απέτρεψε το 1969 τους Σοβιετικούς να κερδίσουν μια νίκη γοήτρου και κράτησε τα σύνορα και φυσικά επικράτησε στη διένεξη με το Βιετναμ το 1979.

Κατά τη διάρκεια της ψυχροπολεμικής περιόδου απομόνωσης της χώρας, μεταξύ 1969 και του 1990, όταν η Κίνα αντιμετώπιζε ταυτόχρονα την Σοβιετική απειλή στα δυτικά σύνορα και την αμερικάνικη πίεση σε όλη την υπόλοιπη περιφέρεια της, η κύρια αποστολή του ΛΑΣ ήταν η φύλαξη των συνόρων με την Ινδία και την Σοβιετική Ένωση.

Στο εσωτερικό της χώρας η βασική (πολιτική) αποστολή παρέμενε μια: να αποτελεί τον βασικό πυλώνα ισχύος και να επιβάλλει τη θέληση του Κόμματος (Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας – ΚΚΚ) σε όλη τη χώρα. Στο  πλαίσιο αυτό ασκούσε κατασταλτικά – αστυνομικά καθήκοντα στο Θιβέτ, το οποίο η Κίνα είχε προσαρτήσει από το 1950.

Με την εξαίρεση των συμπλοκών που προαναφέραμε ο ΛΑΣ, κυρίως μετά το  1970 και κατά τη διάρκεια του 1980, αφέθηκε να παρακμάσει.

Στηριζόμενος στην «ασφάλεια» του μαοϊκού δόγματος, το οποίο έδινε έμφαση στην υπεροχή του ανθρώπινου παράγοντα επί των υλικών συνθηκών, ο ΛΑΣ μετατράπηκε σταδιακά σε ένα τεράστιο σε μέγεθος γραφειοκρατικό οργανισμό ο οποίος «συνδιοικούσε» με το ΚΚΚ την χώρα. 

Σε «αντάλλαγμα» των υπηρεσιών του η ηγεσία του είχε την ευκαιρία να κερδίζει χρήματα μέσω μιας ευρείας γκάμας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο ΛΑΣ και οι οποίες ξεκινούσαν από την στρατιωτική βιομηχανία και έφταναν μέχρι το λιανεμπόριο (ενδεικτικά σε ορισμένες Περιφέρειες ο Στρατός ήταν υπεύθυνος για την έκδοση αδειών μικροπωλητών ή ταξί).

Το 1990, μετά τα γεγονότα στην Tiananmen και την αλλαγή της σκέψης του Deng σε σχέση με την θέση και τις βλέψεις της Κίνας, άρχισε η μεγάλη στροφή στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας και ταυτόχρονα άρχισε σταδιακά να γίνεται κατανοητό ότι ο ΛΑΣ πιθανότατα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στους νέους ρόλους που, τελικά, θα έπρεπε αναγκαστικά να αναλάβει.

Η Κίνα μεγάλωνε και μοιραία θα άπλωνε τα χέρια της στο εξωτερικό και από τον  ΛΑΣ αναμένονταν να τα προστατεύσει.

Το πρόβλημα ήταν το ίδιο το μέγεθος του ΛΑΣ καθώς και η πολυπλοκότητα και το βάθος των διασυνδέσεων και των διαπροσωπικών σχέσεων της ηγεσίας του. 

Επιχειρησιακά ο ΛΑΣ, σύμφωνα  με τους Δυτικούς στρατιωτικούς ηγέτες ήταν το «μεγαλύτερο στρατιωτικό μουσείο του κόσμου».

Απαρχαιωμένα οπλικά συστήματα σοβιετικής κατασκευής ή βασισμένα σε σοβιετικά σχέδια της δεκαετίας του ’50, απαρχαιωμένο επιχειρησιακό δόγμα, ξεπερασμένα μοντέλα και μέθοδοι εκπαίδευσης και προσωπικό με χαμηλό δείκτη μόρφωσης και εξίσου χαμηλό επίπεδο ηγεσίας ήταν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ηγεσία του ΚΚΚ στην προσπάθεια της να αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει τον ΛΑΣ».

Υπό το παραπάνω πρίσμα οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 20 ετών μπορούν να χαρακτηριστούν – με γνήσια κομμουνιστική ορολογία – ως ριζοσπαστικά επαναστατικές.

Το οπλοστάσιο

Τόσο ο ΛΑΣ όσο και η στρατιωτική βιομηχανία υπέστησαν μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση αλλά με τρόπο χαρακτηριστικά κινέζικο – εκ των άνω και με προσωπικές παρεμβάσεις.

Επειδή ο ΛΑΣ και η κινέζικη αμυντική βιομηχανία συνδέονται αδιάσπαστα και επειδή οι εξελίξεις του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σχεδόν επέβαλλαν τις εξελίξεις στο ΛΑΣ στη συνέχεια του άρθρου θα περάσουμε για λίγο στην εξέταση του τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας πριν επανέλθουμε στο ΛΑΣ.

Σε αντίθεση με τις μέρες των σοβιετικών οπλικών συστημάτων σήμερα η κινέζικη (κρατική) αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα ή/και ανώτερα πολλών Δυτικών χωρών ενώ σε ορισμένους τομείς βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της έρευνας.

Σε αυτό το πλαίσιο τεχνολογικής καινοτομίας η Κίνα, από το 2010,  αναβαθμίζει διαρκώς, μεθοδικά και συστηματικά  όλες τις συμβατικές και πυρηνικές της δυνάμεις.

Στο Στρατό όπως διαφαίνεται από τις ενέργειες της Διοίκησης ο κύριος στόχος εκτιμάται πως είναι η αναβάθμιση/αντικατάσταση όλου του αρματικού δυναμικού  και όλων των ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ μέχρι το 2030.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου ανακατασκευάζονται διαρκώς και παραλαμβάνονται σε μεγάλους αριθμούς άρματα Type 96B και  Type 99A.

Τα μεν πρώτα αποτελούν ήδη την ραχοκοκαλιά των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών ενώ τα δεύτερα, τα οποία θεωρούνται ελίτ άρματα, εφάμιλλα ή συγκρίσιμα με το Μ1Α1 – Μ1Α2 Abrams, πρόκειται να τεθούν σε υπηρεσία σε συγκεκριμένους κρίσιμους Σχηματισμούς με ειδικές αποστολές.

Ταυτόχρονα, για την επίτευξη του στόχου της ταχυκινησίας, παραδίδονται μεγάλοι αριθμοί τροχοφόρων ΤΟΜΑ WMZ 551B και ΤΟΜΠ PTL02, οχήματα τα οποία είναι προσαρμοσμένα για χρήση στο έδαφος και τις συνθήκες της Κεντρικής Ασίας.

Τα προηγούμενα σχεδιάζεται να τεθούν σε υπηρεσία συμπληρωματικά με τους μεγάλους αριθμούς ΤΟΜΑ ZBD-08 τα οποία θεωρούνται δοκιμασμένα και αξιόπιστα.

Στο πυροβολικό, μάχης και αντιαεροπορικό,  το τρέχον πρόγραμμα αναβάθμισης φαίνεται να εστιάζει στους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς και στην σταδιακή ένταξη σε υπηρεσία ενός μεγάλου αριθμού των νέων  αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χλστ. τύπου PLZ-05.

Ειδικότερα από πηγές των ΗΠΑ αναφέρεται πως έχει παρατηρηθεί η αναβάθμιση αριθμού Dong Feng-11 σε Dong  Feng – 11A και η αναβάθμιση σημαντικού αριθμού Dong Feng-15 σε Dong Feng – 15B.

Περαιτέρω, η εξαιρετικά σημαντική – ποιοτική αναβάθμιση της κινέζικης αεράμυνας σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος θα υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση της παραλαβής των  6 Συνταγμάτων (12 Πυροβολαρχίες) S-400 που έχει παραγγείλει στη Ρωσία τις οποίες  έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνει και να εντάσσει σε υπηρεσία.

Τα τελευταία χρόνια η σημασία που αποδίδονταν παραδοσιακά στο Στρατό Ξηράς έχει μετατοπισθεί σε αντιστοιχία με την κινέζικη εξωτερική πολιτική.

Η Ταϊβάν, η Νότια Σινική Θάλασσα και το θαλάσσιο σκέλος του Νέου Δρόμου του Μεταξιού είναι οι βασικές προτεραιότητες ενώ μια χερσαία σύγκρουση με μεγάλη δύναμη, αντίστοιχη της Κίνας, θεωρείται μάλλον απίθανη.

Συνέπεια των παραπάνω η αιχμή του δόρατος των κινέζικων ενόπλων δυνάμεων θεωρείται (πλέον) το Ναυτικό και οι αποβατικές Μονάδες (Πεζοναύτες) μαζί με την Αεροπορία. Σε ό,τι αφορά στις μονάδες του Ναυτικού γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας ότι κατασκευάζει πέντε νέα – 3ης γενιάς – πυρηνικά υποβρύχια.

Τα υπόψη υποβρύχια εκτιμάται πως θα είναι της κλάσης Sui , νέας σχεδίασης με μειωμένο ηχητικό ίχνος και αντίστοιχα περιορισμένης ανιχνευσιμότητας.

Κινεζικό Αεροπλανοφόρο

Από τα πέντε  το πρώτο έχει παραδοθεί και βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικό ταξίδι. Επίσης κατασκευάζονται δύο νέα αντιτορπιλικά κλάσης Renhai  (13.000 τόνων) τύπου Aegis με stealth χαρακτηριστικά καθώς και το Shandong, το πρώτο αμιγώς κινέζικο αεροπλανοφόρο (70.000 τόνων). 

Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης και αντικατάστασης των παλαιότερων φρεγατών κλάσης Jianghu και Jiangwei II (2.000 – 2.400 τόνων, κάποιες σε υπηρεσία από το 1982, οι περισσότερες μεταξύ 1990 και 2000) με τις νεότερες φρεγάτες κλάσης  Jiangkai II (4.050 τόνων).

Στην Αεροπορία έχουν ήδη παραδοθεί τα πρώτα 20  J-20 stealth αεροσκάφη 5ης γενιάς. Ο (φιλόδοξος) διακηρυγμένος στόχος  είναι  100 αεροσκάφη μέχρι το 2025.

Το νέο, εγχώριας κατασκευής, αεροσκάφος σχεδιάζεται να επιχειρεί μαζί με τα νέα Su – 35 που άρχισαν να παραλαμβάνονται από την Ρωσία (συνολικά 24 αεροσκάφη, με option για περισσότερα αν δοθεί εκ μέρους της Ρωσίας η δυνατότητα συμπαραγωγής στην Κίνα). 

Η επιτάχυνση της παράδοσης των J- 20 είναι πλέον εφικτή μετά την έναρξη λειτουργίας ενός νέου εργοστασίου το οποίο ολοκληρώθηκε φέτος. 

Επιπρόσθετα στις Μονάδες της Αεροπορίας Στρατού έχουν ήδη παραληφθεί τα νέα επιθετικά ελικόπτερα WZ-10, τα οποία, θεωρητικά, είναι εφάμιλλα ή/και καλύτερα  των Δυτικών AH-64D Apache Longbow.

Έρευνα και ανάπτυξη

Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε σε ένα κρίσιμο τομέα. Την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια τα επιτεύγματα της Κίνας στην τεχνολογική έρευνα είναι εντυπωσιακά με αποτέλεσμα να αποκτά σημαντικό προβάδισμα σε συγκεκριμένες περιοχές στρατιωτικού ενδιαφέροντος.

Για παράδειγμα η Κίνα ήδη υπερέχει στην έρευνα για τα υπερηχητικά βαλλιστικά συστήματα, τα ηλεκτρομαγνητικά όπλα (railgun) και την κβαντική τεχνολογία στις επικοινωνίες, μια τεχνολογία που θα την καταστήσει απρόσβλητη σε κάθε γνωστή τεχνολογία υποκλοπών.

Συγκεκριμένα φέτος δημοσιοποιήθηκε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή υπερηχητικού βλήματος το οποίο προσαρτάται σε ειδικό φορέα, πετάει σε τροχιά, πλοηγείται με δορυφορικά συστήματα και μπορεί να πλήξει στόχο με ακρίβεια λίγων μέτρων και ταχύτητα μέχρι και 10 mach.

Την παραπάνω δυνατότητα δεν διαθέτουν ακόμη ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία ενώ το όπλο εκτιμάται από αμερικάνικες πηγές ως σημαντική απειλή για τα αεροπλανοφόρα.

Επίσης φέτος εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά λειτουργικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο σε πλοίο το οποίο, πλέον, εκτελεί δοκιμές στη θάλασσα.

Το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μέγιστο βεληνεκές ναυτικών πυροβόλων από τα 24 χιλιόμετρα (συμβατικά πυροβόλα) στα 160 χιλιόμετρα και την ταχύτητα πτήσης του βλήματος από 2.2 στα 7 mach.

Προς το παρόν υφίστανται σημαντικοί περιορισμοί για την πλήρη αξιοποίηση του αλλά γεγονός παραμένει πως η Κίνα πέτυχε για πρώτη φορά επαναλαμβανόμενες βολές από πλοίο. Συνέπεια του παραπάνω  εκτιμάται πως έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στην έρευνα στο σχετικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά στις επικοινωνίες με χρήση κβαντικής τεχνολογίας σημειώνεται ότι Κινέζοι και Αυστριακοί ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη τηλεδιάσκεψη με τη χρήση τέτοιας τεχνολογίας την 29 Σεπ 2017.

Αυτό ήταν αρκετό για να θεωρηθεί ότι η απόσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο συγκεκριμένο τομέα αυξήθηκε δραματικά υπερ. του Πεκίνου. 

Η Κίνα βρίσκεται επίσης στην πρωτοπορία της έρευνας Laser τεχνολογίας. Το 2017 εργαστήριο στη Σανγκάη πραγματοποίησε δοκιμές με laser υπερ – υψηλής έντασης η οποία, σύμφωνα με το εργαστήριο, μετρήθηκε στα 10.3 petawatts, η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο μέχρι στιγμής.

Οι στρατιωτικές εφαρμογές της έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα παραμένουν απόρρητες αλλά είναι ευνόητο ότι αν η Κίνα προηγείται στο συγκεκριμένο πεδίο τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δούμε μια στρατιωτική υλοποίηση των ερευνών.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί η ώθηση που έχει λάβει η έρευνα σε όλα τα παραπάνω πεδία των εφαρμοσμένων επιστημών εξαιτίας της αξιοποίησης υπέρτερης υπολογιστικής ισχύος, συνέπεια των υπερ – υπολογιστών που διαθέτουν οι Κινέζοι.

Στην Κίνα βρίσκεται ο Sunway TaihuLight , o ταχύτερος υπερ – υπολογιστής στον κόσμο καθώς και ο Tianhe-2 , ο δεύτερος ταχύτερος μαζί με αρκετούς άλλους   υπολογιστές υπερ – υψηλών επιδόσεων (202 συνολικά), όλοι εγχώριας κατασκευής.

Πυρηνικά

Φυσικά μια πυρηνική δύναμη όπως είναι η Κίνα δεν θα μπορούσε να μην αναβαθμίζει διαρκώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Από τα λίγα που είναι γνωστά για αυτό το απόκρυφο πεδίο του ΛΑΣ είναι πως το Πεκίνο  έχει ξεκινήσει την οριστική απόσυρση των εναπομεινάντων βαλλιστικών πυραύλων Dong Feng 1, 2, 3 και 4 οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το επιχειρησιακό όριο ζωής τους.

Η Κίνα εκτιμάται πως έχει θέσει ως στόχο ένα πυρηνικό οπλοστάσιο περίπου ίσο σε μέγεθος με το σημερινό αλλά περισσότερο σύγχρονο και αποτελεσματικό.

Ο κορμός των διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων εικάζεται ότι θα είναι οι Dong Feng 21, 31 – 31A ενώ εντός του 2018 εκτιμάται πως θα εισέλθουν σε υπηρεσία οι Dong Feng 41.

Από τα στοιχεία που έχει κάνει γνωστά η Κίνα γνωρίζουμε πως διαθέτει συνολικά 115 Dong Feng 21, 31 και 31Α ενώ ο αριθμός των Dong Feng 41 που θα εισέλθουν σε υπηρεσία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.

Σε ό,τι αφορά στους πυραύλους που φέρουν τα πυρηνικά υποβρύχια εικάζεται πως μέχρι το τέλος του 2020 πρέπει να αναμένεται η απόσυρση των JL -1 και η αντικατάσταση τους από ισάριθμους JL – 2.

Η Οργάνωση του Στρατού

Επιστρέφοντας στο ΛΑΣ παρατηρούμε πως το Πεκίνο προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στην οργάνωση, το δόγμα και την εκπαίδευση του προσωπικού οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου του.

Ο προφανής στόχος ήταν η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων και η αναβάθμιση του επιχειρησιακού επιπέδου.  Αναλογικά μιλώντας ο ΛΑΣ μοιάζει  σήμερα περισσότερο με τις ΗΠΑ των αρχών του 2000 παρά με την ΕΣΣΔ του 1990.

Σε επίπεδο ηγεσίας και οργάνωσης των Ε.Δ αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε ο επίσημος διαχωρισμός των Κλάδων.

Συνέπεια του παραπάνω από το 2017 υφίστανται οι εξής ανώτατες διοικήσεις: Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, Πυραυλική Δύναμη (Διοίκηση Στρατηγικών Πυραύλων) και Στρατηγική Δύναμη Υποστήριξης.

Πρόσφατα, εξυπηρετώντας τις πολιτικές ανάγκες περί συγκέντρωσης του διοικητικού ελέγχου όλων των στρατιωτικών και παρα-στρατιωτικών τμημάτων  υπό κοινή στέγη, εντάχθηκε και η Στρατοχωροφυλακή στο Υπουργείο Άμυνας, μια δύναμη περίπου 1,5 εκ. στελεχών με εξειδικευμένες επιχειρησιακές δυνατότητες που περιλαμβάνουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, αστυνόμευση, φύλαξη κρίσιμης σημασίας κυβερνητικών εγκαταστάσεων (βιομηχανίες, ορυχεία), συνδρομή σε επιχειρήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών κ.α.

Η δύναμη του 1,5 εκ. στελεχών που έχουν αποστολές στο εσωτερικό της χώρας εκτιμάται βάσιμα πως θα απαλλάξει τα υπόλοιπα 2,6 εκ. στελέχη του ΛΑΣ και θα αφήσει τους Κλάδους να επικεντρωθούν στην νέα αποστολή τους που είναι η ενεργή προάσπιση των εθνικών συμφερόντων εντός και εκτός κινέζικης επικράτειας.

Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου το νέο δόγμα επιχειρήσεων υιοθετεί την διακλαδικότητα και ενοποιεί διοικητικά τις επιχειρήσεις.

Οι παλαιότερες Περιφερειακές Στρατιωτικές Διοικήσεις μεταρρυθμίστηκαν σε Διακλαδικά Θέατρα Επιχειρήσεων.

Νέες μορφές εκπαίδευσης υιοθετήθηκαν προκειμένου να ενσωματώσουν οι Μονάδες την διακλαδικότητα και το νέο πνεύμα που επιτάσσει προσαρμογή σε νέες μορφές επιχειρήσεων (ενδεικτικά: Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης, Εκστρατευτική Δύναμη στα πρότυπα των ΗΠΑ κ.α).

Οι παράκτιες δυνάμεις εκπαιδεύονται πλέον διαρκώς στη συνεργασία με το Ναυτικό, την Αεροπορία και την Πυραυλική Δύναμη (ορισμένες ειδικές παράκτιες πυροβολαρχίες ελέγχονται απευθείας από την Πυραυλική Δύναμη).

Η αεροπορία εκπαιδεύεται στην αξιοποίηση των νέων οπλικών συστημάτων και στη συνεργασία με το Ναυτικό και το Ναυτικό στα νέα δόγματα προβολής ισχύος και περιφρούρησης των θαλάσσιων δρομολογίων του Δρόμου του Μεταξιού.

Δύο ζητήματα χρειάζονται περισσότερη προσοχή

Το πρώτο είναι οι Πεζοναύτες. Στην Κίνα οι Πεζοναύτες δεν αποτελούν διακριτό Κλάδο όπως στις ΗΠΑ ούτε και είχαν/ έχουν ίδιο ρόλο. Παρόλα αυτά η αλλαγή στους στόχους της Εξωτερικής Πολιτικής επιβάλλει στην Κίνα την αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου πολλαπλασιαστή δυνατοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα φέρεται να σχεδιάζει την αύξηση του αριθμού των Πεζοναυτών από 20.000 στις 100.000 και να ετοιμάζει υποδομές φιλοξενίας τους σε διάφορες Βάσεις και Λιμένες της Κίνας στο εξωτερικό (Djibouti, Gwadar).

Επιπλέον φαίνεται πως μελετάται διεξοδικά η βέλτιστη σύνθεση των οπλικών συστημάτων που πρέπει να τεθούν στη διάθεση τους προκειμένου να φέρουν σε πέρας τις καινούργιες αποστολές που θα αναλάβουν.

Στο πεδίο αυτό η λεπτομερής μελέτη του αμερικάνικου Σώματος Πεζοναυτών φαίνεται πως έχει προηγηθεί της σύστασης του αντίστοιχου κινέζικου Σώματος.

Ακριβώς για αυτό το λόγο οι προτάσεις για τα οπλικά συστήματα βρίσκονται ήδη στο τραπέζι και είναι πλέον θέμα χρόνου να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις και να ολοκληρωθεί η σύσταση του Σώματος.

Το δεύτερο ζήτημα είναι τα τεχνητά νησιά – βάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα. Είναι πλέον γνωστό σε όλους πως η Κίνα έχτισε θαλάσσιες βάσεις προβολής ισχύος επί υφάλων τους οποίους μετέτρεψε σε τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Αεροδρόμια και αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς σε συνδυασμό με τις τακτικές περιπολίες των μεγάλων σκαφών του Λιμενικού (μεγέθη κορβέτας) ή/και του Ναυτικού έχουν δημιουργήσει μια πραγματική ζώνη άρνησης πρόσβασης στην οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες επέμβασης τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες σε όλες τις περιπτώσεις εκτός της περίπτωσης πλήρους πολεμικής σύγκρουσης οπότε και θα επιστρατευτεί το πλήρες δυναμικό τους.

Τα προηγούμενα καθιστούν σαφές ότι οι όροι του στρατηγικού παιγνίου στη Νότια Σινική Θάλασσα έχουν αλλάξει δραματικά υπερ της Κίνας και του ΛΑΣ.

Όλα τα προηγούμενα καθώς και πολλά άλλα τα οποία δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν λεπτομερώς σε ένα περιορισμένο άρθρο σηματοδοτούν το πέρασμα του ΛΑΣ από την εποχή που θεωρούνταν μουσειακό έκθεμα στην εποχή που αρχίζει να διεκδικεί θέση ανάμεσα στους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου.

Δοθέντος χρόνου και εφόσον η Κίνα συνεχίσει να δίνει την ίδια έμφαση στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του προσωπικού εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 – 2040 ο ΛΑΣ θα αποτελεί αντίπαλο τον οποίο κανείς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν θα μπορεί να θεωρεί ότι δύναται να καταβάλλει σε περίπτωση σύρραξης. 

Το αποτέλεσμα για την Κίνα είναι αυτό που επιδίωκε. Να προβάλλει ως έτερος πόλος ισχύος στο παγκόσμιο σύστημα και να μην θεωρεί κανείς ότι μπορεί να απειλήσει την ίδια ή τα συμφέροντα της χωρίς να πληρώσει το αντίστοιχο κόστος.

*Ο Ανδρέας Λιούμπας είναι διδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού B.A (Hons). Διεθνολόγος M.A με ειδίκευση στην Πολιτιστική Διπλωματία της Κίνας. Υποψήφιος Διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων με ειδίκευση στην Κινέζικη Υψηλή Στρατηγική

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία