Η Μάχη του Λασιθίου: Πώς ο νομός πήρε το όνομά της – Ένα χαρακτηριστικό γεγονός της μάχης αυτής, είναι η σύγκρουση δύο αδελφών

Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης (*)

Την Κυριακή στις 27 Μαΐου θα εορταστεί η επέτειος της Μάχης του Λασιθίου που έλαβε χώρα από 20 έως 30 Μαΐου του 1867, σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο που ίσχυε τότε.

Το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το έτος 1923. Την εορτή στο Οροπέδιο Λασιθίου, θα τιμήσει και θα λαμπρύνει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο νομός Λασιθίου πήρε το όνομά του σε ανάμνηση αυτής της μάχης, ενώ οι υπόλοιποι τρεις νομοί της Κρήτης φέρουν το όνομα της Πρωτεύουσάς τους: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου. Την ονοματοδοσία αποφάσισε η Κρητική Συμπολιτεία το 1879, πριν την ενσωμάτωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.

Ένα χαρακτηριστικό γεγονός της μάχης αυτής, είναι η σύγκρουση δύο αδελφών, του Αντώνιου Παπαδάκη και του Ισμαήλ Φερίκ Πασά. Φερίκ σημαίνει υποστράτηγος ή Μέραρχος.

Η ιστορία των αδελφών είναι εξόχως συγκινητική. Το έτος 1823 όταν οι Τούρκοι πάτησαν το Οροπέδιο Λασιθίου, πήραν τρία αδέλφια, τον Μανώλη, τον Αντώνιο και τον Ανδρέα και τους πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα.

Ο Μανώλης και ο Ανδρέας πουλήθηκαν στην Αίγυπτο. Ο Αντώνιος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη απ’ όπου δραπέτευσε και πήγε στην Οδησσό. Εκεί τον «υιοθέτησε» ο Α. Στούρτζα μυστικοσύμβουλος του τσάρου. Αργότερα επέστρεψε στην Ελεύθερη Αθήνα.

Η Κρητική επανάσταση του 1866 βρήκε τα δύο αδέλφια, τον μεν Αντώνιο Τραπεζίτη στην Αθήνα, τον δε Μανώλη, με το όνομα πλέον Ισμαήλ Φερίκ Πασά μέραρχο στην Αίγυπτο.

Ο πρώτος συγκέντρωνε και έστελνε όπλα και προμήθειες για την ενίσχυση του Κρητικού Αγώνα, ο δε Ισμαήλ ορίστηκε επικεφαλής του Αιγυπτιακού στρατεύματος που ήρθε στην Κρήτη για να βοηθήσει τους Τούρκους να καταπνίξουν την επανάσταση.

Φέρεται ότι ο Ισμαήλ τραυματίστηκε κατά τις συγκρούσεις στο Οροπέδιο και πέθανε λίγο αργότερα από μόλυνση του τραύματος.

Ο Αντώνιος Παπαδάκης είναι ο μέγας ευεργέτης του πρώην Οθώνιου Πανεπιστημίου και νυν Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η προτομή του υπάρχει στο κτίριο της Συγκλήτου.

Ο Ισμαήλ Φερίκ Πασάς, έφερε τον τίτλο του Υπουργού Στρατιωτικών της Αιγύπτου και η προτομή του υπάρχει στο Στρατιωτικό Μουσείο του Καϊρου.

Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη συνέγραψε δραματοποιημένα την ιστορία των δύο αδελφών, σε βιβλίο με τίτλο: «Ισμαήλ Φερίκ Πασάς, spina del cuore». Το βιβλίο αυτό βραβεύτηκε από την Ουνέσκο (UNESCO).

«Spina del cuore» σημαίνει «αγκάθι στην καρδιά». Έτσι ονόμαζαν οι ενετοί το Οροπέδιο Λασιθίου, επειδή όντας ένα φυσικό οχυρό δύσκολο να πατηθεί, εκεί κατέφευγαν οι αγωνιστές για την απελευθέρωση της Κρήτης τόσο από τους ενετούς όσο και από τους τούρκους αργότερα.

Ο εξισλαμισμός και ο εκτουρκισμός των λαών που είχαν κατακτηθεί από την οθωμανική αυτοκρατορία που κράτησε σχεδόν τέσσερεις αιώνες, είναι ίδιον του οθωμανικού απανθρωπισμού και η αρνητική συμβολή του στον πολιτισμό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία των δύο αδελφών που προαναφέρθηκε.

Η προεκλογική συγκέντρωση των ψηφοφόρων του Ερντογάν στη Βοσνία, μία περιοχή στα Βαλκάνια που οι ντόπιοι πληθυσμοί δριμύτατα χτυπήθηκαν από τον οθωμανικό εξισλαμισμό, είναι απόδειξη ότι ο νεοθωμανισμός δεν έχει καθόλου παρεκκλίνει από τις απάνθρωπες ρίζες του.

(*) Ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης, κατάγεται από το Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι μέλος της ROSED (a pool of experts) που μελετά την «Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ελάτε ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ στην ομάδα μας ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ στο Facebook

Πούλησέ τοΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com