Φώτης Κουβέλης ΣΜΥ

 

Φώτης Κουβέλης: Αφανής ήρωας ο Έλληνας υπαξιωματικός! Τι δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε σχηματισμούς και μονάδες του Στρατού Ξηράς που εδρεύουν στην περιοχή της Λάρισας και των Τρικάλων.

Ειδικότερα επισκέφθηκε τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) στα Τρίκαλα, το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), καθώς και το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Επίσης είχε συνάντηση με το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠΕΘΑ Περιφερειών Θεσσαλίας-Μακεδονίας-Ηπείρου-Στερεάς Ελλάδος και τα προεδρεία των παραρτημάτων Λάρισας των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ απευθυνόμενος στη Διοίκηση και τους σπουδαστές της ΣΜΥ, επισήμανε:

«Ο Έλληνας Υπαξιωματικός έχει καθιερωθεί στην συνείδηση όλων ως ο αφανής ήρωας, ο οποίος, με πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού, υπηρετεί την πατρίδα μας και δίνει έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε:

«Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο με πλήρη συνείδηση του πολύπλευρου ρόλου του υπαξιωματικού καθιέρωσε την τριετή διάρκεια σπουδών στη ΣΜΥ, το φυτώριο των Μόνιμων Υπαξιωματικών, με στόχο αφενός την εμπέδωση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος και αφετέρου την αναβάθμιση της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, ώστε ο σύγχρονος Υπαξιωματικός να διαμορφωθεί στο πρότυπο του ‘’Άριστου Μόνιμου Υπαξιωματικού’’, και να αποτελεί, τη σπονδυλική στήλη του στρατεύματος».

Αναφερόμενος συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, τόνισε:

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση, όπου απαιτείται να έχουμε ισχυρό στρατό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχώς να εκσυγχρονίζουμε το πρότυπο των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε να καθίσταται σύγχρονο, πιο ισχυρό και πιο ευέλικτο, δίνοντας προτεραιότητα όχι μόνο στους εξοπλισμούς, αλλά στη μόρφωση και την εκπαίδευση του προσωπικού μας.

Ξεπερνάμε την κρίση και το 2018 θα είναι κομβικό έτος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, διατηρώντας υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα συνεισφέρουν ταυτόχρονα στο προαναφερόμενο αποτέλεσμα μαζί με τον υπόλοιπο Ελληνικό λαό, ο οποίος έχει υποβληθεί σε θυσίες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω για ακόμη μια φορά, κάτι το οποίο γνώριζα αλλά και διαπίστωσα κατά τις τελευταίες επισκέψεις μου σε Μονάδες των τριών Κλάδων, ότι η χώρα διατηρεί στρατιωτική δύναμη ικανή να προασπίζει την εδαφική της ακεραιότητα και εθνική της ανεξαρτησία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ταυτόχρονα και βασική πηγή παροχής κοινωνικού έργου. Βρίσκονται δίπλα στον Έλληνα πολίτη και με πλήθος δράσεων συμβάλουν στην διαχείριση των ζητημάτων που προέκυψαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές, στην έρευνα και διάσωση, στις αεροδιακομιδές, στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην υγειονομική υποστήριξη κατοίκων σε ακριτικές περιοχές, στην εθελοντική αιμοδοσία, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές, στην κατασκευή μικρών τεχνικών έργων, και στην κάθε μορφής αρωγή σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη».

Ο ΑΝΥΕΘΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των σπουδαστών της ΣΜΥ με τους πολίτες της περιοχής, επισημαίνοντας:

«Το ζείτε, το αντιλαμβάνεστε και σεις οι ίδιοι καθημερινά, στις συναναστροφές σας με την τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία που έχει αγκαλιάσει τη Σχολή και συμμετέχει ενεργά σε κάθε της εκδήλωση.

Σας προτρέπω να συνεχίσετε και να ισχυροποιήσετε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς σας με αυτήν. Σταθείτε στο πλάι της, όπως κάνετε ως τώρα, και είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε έναν ισχυρό σύμμαχο σε κάθε σας προσπάθεια».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν τη στάση ενός στρατιωτικού, τόνισε:

«Με την εισαγωγή σας στη Σχολή, επιλέξατε να υπηρετήσετε την πατρίδα με αποστολή την προάσπιση της ελευθερίας και της κυριαρχίας, με ευπρέπεια, θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Το λειτούργημα του Στρατιωτικού θα σας δημιουργήσει ένα υπέροχο συναίσθημα.

Την ύψιστη ηθική ικανοποίηση, την οποία αισθάνονται μόνο όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Πατρίδα. Σας καλώ λοιπόν, να κάνετε πράξη και να καλλιεργήσετε το αγνό στρατιωτικό πνεύμα.

Αντλήστε από την δεξαμενή των αρετών του Ελληνισμού και τηρήστε απαρέγκλιτα τους κανόνες της ενσυνείδητης πειθαρχίας».

Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη ΣΜΥ ανέφερε:

«Η Σχολή Υπαξιωματικών που εδρεύει στα Τρίκαλα είναι ένα σημαντικότατο εκπαιδευτήριο, εκπαιδεύει τα στελέχη της αυριανής ημέρας.

Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί είναι κορμός των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Μια εκπαίδευση άριστη, με μια δομή εξαιρετικά σημαντική και αποτελεσματική. Θέλω να συγχαρώ τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τον Διοικητή της Σχολής, το εκπαιδευτικό προσωπικό, όλο το προσωπικό.

Εκείνο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης, είναι ότι η κοινωνία των Τρικάλων έχει αγκαλιάσει τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Σε ό,τι αφορά τα συνολικότερα ζητήματα, πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας είναι μια χώρα της ειρήνης.

Δεν διεκδικεί τίποτε που δεν της ανήκει. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις της, με τις αποτρεπτικές μας δυνάμεις είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να τα αμφισβητήσει».