Ερντογάν: Βγάζει στην δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα των Συνθηκών Λωζάνης και Μοντρέ

Εντολή για άνοιγμα των απόρρητων άρθρων της συνθήκης της Συνθήκης της Λωζάνης έδωσε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Όπως αναφέρεται στην Γενί Σαφάκ, ήδη το Υπουργείο ξεκίνησε εργασία ψηφιοποίησης των εγγράφων που βρίσκονται κρυμμένα στην Γαλλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν θα γίνει ψηφιοποίηση μόνο στη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και σε όλες τις επιστολές και τα επιπρόσθετα έγγραφα της Συνθήκης του Μοντρέ και στη συνέχεια θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος Πρόεδρος στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τον κατηγορήσει για εθνική μειοδοσία απαντά ότι η μεγάλη υποχώρηση έγινε με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 παρότι προηγήθηκε η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 η οποία ήταν πολύ πιο ευνοϊκή για την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ στόχος είναι να αποκαλυφθούν τα απόρρητα άρθρα της Συνθήκης τα οποία είναι κρυμμένα από τον λαό εδώ και 96 χρόνια. Προστίθεται ότι αυτά τα απόρρητα άρθρα παραμένουν μέχρι σήμερα κρυμμένα επειδή δεν έχουν αποδειχτεί ακόμη με έγγραφα.

Πηγή: ΚΥΠΕ