Σενάρια για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο λόγω δημοσκοπήσεων στην Τουρκία – Πόσο πιθανά είναι και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η βόμβα που έριξε σήμερα η εφημερίδα Cumhuriyet για το ενδεχόμενο ματαίωσης των τουρκικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Ιουνίου, επαναφέρει τα σενάρια για ενδεχόμενη όξυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων που ίσως να φθάσουν ακόμα και σε θερμό επεισόδιο.

Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν επεδίωξε τις πρόωρες εκλογές, θεωρώντας ότι έχει “ξεμπερδέψει” με την αντιπολίτευση και είναι ο μόνος παντοδύναμος και κυρίαρχος των εκλογών.

Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Αναστασάκης εξηγούσε σήμερα στο Armyvoice.gr  ότι πρόκειται για  «Προειλημμένη» απόφαση Ερντογάν οι πρόωρες εκλογές. Το μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2018. Διαβάστε το σχετικό άρθρο κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος νιώσει ασφαλής ότι θα επιτύχει μια μεγάλη εκλογική νίκη με αποτέλεσμα που θα αγγίζει το 70%, τότε, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να περιοριστεί στις συνήθεις -πλέον- εκφράσεις που ανεβάζουν το θερμόμετρο μόνο φραστικά.

Ωστόσο, εάν οι δημοσκοπήσεις τον κάνουν να αισθανθεί ότι απειλείται η παντοκρατορία του, ακόμα κι αν αυτό θίγει το γόητρό του χωρίς να βάζει σε κίνδυνο το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν.

Τα σενάρια

Κατ΄αρχήν δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες συνήθως συσπειρώνουν το εκλογικό σώμα γύρω από όσους ασκούν την εξουσία.

Επιπλέον στην Τουρκία δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και δολοφονίες ή ατυχήματα σε σημαίνοντες πολιτικούς, ειδικά σε όσους ίσως κινούνται σε χώρους που αντιπαλεύονται τον Ερντογάν. Η δολοφονία του πρώην υπουργού άμυνας της Τουρκίας πριν λίγες ημέρες, κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, είναι πιθανό, προκειμένου να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα να κινητοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, με πιο πιθανό τις επιχειρήσεις στην Συρία, αλλά και με τελευταία αλλά υπακτή επιλογή, ακόμα και το Αιγαίο.

Κι ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο εάν έχει εξασφαλίσει μια μεγάλη εκλογική νίκη, σε περίπτωση που θεωρεήσει ότι η νίκη δεν θα είναι μεγάλη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και αυτό.

Όπως επίσης, αν και έχει τη δυνατότητα λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης να “ελέγξει” το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμα και σε αναβολή των εκλογών εάν δει ότι δεν θα καταφέρει να αγγίξει το 70% των θετικών ψήφων μέχρι τις 24 Ιουνίου.

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com