Στις ΗΠΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για την αναβάθμιση των F-16 – Επισκέπτεται την Ουάσιγκτον από την 1η Μαϊου, προσκεκλημένος του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ

Τρείς μέρες πριν την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Αποστολάκη, έπειτα από πρόσκληση του αμερικανού ομολόγου του στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, έγινε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του greeknewsonline.com ξεκινά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον την 1η Μαϊου και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ορισμένα από τα ζητήματα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Θα έχει επίσης και συναντήσεις με επιφανή στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής.

Την ομόφωνη έγκριση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 , χαιρέτισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πάιατ κάνει λόγο για μια μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, το ελληνικό υπουργείο ‘Αμυνας και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς η Ελλάδα προχωρά στην αναβάθμιση των F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Επίσης, συγχαίρει τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνο Καμμένο και την ομάδα του.

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν από τη πρώτη στιγμή υπέρ της αναβάθμισης της επιχειρησιακής δυνατότητας των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16», δήλωσε ο τομεάρχης ‘Αμυνας της ΝΔ σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αναβάθμιση των F-16 και πρόσθεσε: «θα περιμένουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για να τοποθετηθούμε αναλυτικά».

Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές του Πενταγώνου που επικαλούνται «Τα Νέα», το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια (ήτοι 1,1 δισ. ευρώ) με κάποιες από τις οικονομικές πτυχές να είναι:

  • Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
  • Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων
  • Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021
  • Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028
  • Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει μια σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη την τοποθέτηση ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).
  • Επιπροσθέτως μια ακόμα αλλαγή είναι είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει και έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, καθώς και αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Επιπλέον, μέρος της συμφωνίας είναι πως ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευαστούν στις ΗΠΑ και θα έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να συναρμολογούνται και να γίνονται οι απαραίτητες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται.

Τέλος, στην Ελλάδα θα βρεθεί ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16 για να επιλέξουν ένα από αυτά το όποιο θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Με πληροφορίες από το greeknewsonline.comΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com