Ρωσία: Ξεκίνησε η παραγωγή των τουρκικών S-400, σύμφωνα με τον Ρώσο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας εμπορίας όπλων Rosoboronexport

Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή των τουρκικών αντιαεροπορικών s-400, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας εμπορίας όπλων Rosoboronexport.

Ο Αλέξανδρος Μικέεφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Ρωσία άρχισε την εκτέλεση της σύμβασης, αλλά τόνισε ότι η δεν μπορεί να προσδιορίσει ακόμα χρόνους παράδοσης.

“Η παραγωγή των τουρκικών s-400 ξεκίνησε. Υπάρχουν κύκλοι και στάδια παραγωγής σύμφωνα με τα προβλεπόμνενα. θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας”, δήλωσε ο Μικέεφ.

Τον Δεκέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε επισήμως συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για δύο S-400s – το πιο προηγμένο αντιαεροπορικκό σύστημα μεγάλης εμβέλειας της Ρωσίας.

Η απόφαση της Τουρκίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ, καθώς ενδέχεται “μυστικά” των Δυτικών συστημάτων, ειδικά των F-35 να περάσουν δια μέσου των ρωσικών αντιαεροπορικών σε γνώση της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί εφιάλτη για τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση.

Αντιδρά η Ουάσιγκτον για τους S-400 του Ερντογάν

Για τον λόγο αυτό επανειλημμένως η Τουρκία έχει προειδοποιηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν κυρώσεις εάν προχωρήσει στην πρόσκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών. Ο εκπρόσωπος του Στέτ ντιπάρτμεντ, δήλωνε μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Απριλίου: “Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σοβαρά ζήτημα συμβατότητας ανάμεσα στους S-400 και μια σειρά από αμερικανικά οπλικά συστήματα, στα οποία φυσικά περιλαμβάνονται και τα μαχητικά αεροσκάφη F-35”.

Επιπλέον, η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Πάντως όπως υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της η τουρκική Sabah, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει τα δικά της συστήματα πυραυλικής άμυνας, με την τεχνογνωσία που θα λάβει από τους S-400 καθώς η συμφωνία με τους Ρώσους περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»