Νησίδα Ανθρωποφάγοι: Σκηνικό για Νέα Ίμια ή «ένα βότσαλο στο κύμα» για την Τουρκία;

Σχολιάζει ο Ιωάννης Αναστασάκης (*)

Με έντεχνο τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει σκηνικό με «νέα Ίμια». Αυτή τη φορά στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος που είναι ΝΑ από τους Φούρνους στην περιοχή της Ικαρίας.

Γνωρίζοντας τις στενές σχέσεις του Υπουργού Άμυνας με την Ικαρία, πιθανόν το τουρκικό κατεστημένο να θέλει να του στείλει ένα μήνυμα. Ο χρόνος θα δείξει.

Μια και μιλάμε όμως για το παλιό επεισόδιο των Ιμίων, αξίζει να θυμηθούμε και τη θέση που είχαν πάρει γι’ αυτό το θέμα οι σύμμαχοι Αμερικάνοι.

Έπεσε στα χέρια μας μία απόφαση του Κογκρέσου με στοιχεία:

106th Congress/1st Session/Resolution 36/Feb. 23,1999.

Με αυτή την Απόφαση και με τον πιο επίσημο τρόπο, η Αμερικάνικη Κυβέρνηση, έλαβε υπόψη της όλα τα στοιχεία που επικαλούνται Ελλάδα και Τουρκία. Κατέληξε δε στα ακόλουθα Συμπεράσματα:

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία ευρίσκεται το Αιγαίο Πέλαγος, είναι μία περιοχή ζωτικού στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό τώρα, ισχύει

Αποφασίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (House of Representatives (the Senate concurring), σύμφωνα με το πνεύμα του Κογκρέσου ότι –

Οι νησίδες Ίμια στο Αιγαίο Πέλαγος είναι κυρίαρχη περιοχή της Ελλάδας σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Η Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσει να φέρει αυτή την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, για έκδοση γνώμης».

Δείτε το Διατακτικό της Απόφασης:

(*) Ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης, δραστηριοποιείται ως στρατηγικός αναλυτής, στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο: «Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο & την Μέση Ανατολή». Regional Observatory: Security for Economic Development (ROSED) (a Pool of experts on Eastern Mediterranean & Middle East). 

Επικοινωνία: [email protected]  

Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε κείμενα του Armyvoice.gr, επικοινωνήστε με το [email protected] – Ενημερωθείτε για το Νόμο 2121/1993 που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»