Σινούκ Αεροπορία Στρατού

Καμμένος: Δεν παρενόχλησαν οι Τούρκοι το σινούκ με τον Αρχηγό ΓΕΣ! – Διαψεύδει επίσημα τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας

Ανατροπή στην υπόθεση της παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Αρχηγού ΓΕΣ! Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντά επίσημα στην Βουλή ότι δεν υπήρξε καμία παρενόχληση και πως τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία βάση.

Σύμφωνα με αυτά, στις 22 Μαρτίου 2018 οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, στην Στρογγύλη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα κατά την μετάβαση του από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία, διότι παραβίαζε το τουρκικό FIR!

Τι λέει ο Καμμένος

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ιωάννης Λαγός με θέμα «Αποθρασύνονται οι Τούρκοι και προκαλούν ανενόχλητοι!» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν τόσο µε τα τηρούµενα στοιχεία σε ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ όσο και σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 020/2018 ανακοίνωση τύπου του ΓΕΑ δηλώνεται σαφώς ότι δεν υπήρξε αναφορά παρενόχλησης του ελικοπτέρου του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) που μετέφερε τον κ. Α/ΓΕΣ, λόγω παρουσίας ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών προς αντιμετώπιση τουρκικής πρόκλησης επ’ αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως των ανωτέρω, το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθαν στο FIR Αθηνών, στις 22-03-2018, αναγνωρίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα πλήρη στοιχεία της εν λόγω τουρκικής δραστηριότητας διαβιβάστηκαν από το ΓΕΕΘΑ στο ΥΠΕΞ για ενέργειες αρµοδιότητάς του.

Έχω πολλάκις επισημάνει ότι το σύνολο των ενεργειών μας προς αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, εκδηλώνονται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό και επιχειρησιακό πλαίσιο το οποίο προβλέπει κατάλληλη κλιμάκωση αναλόγως του είδους και του εύρους της εν λόγω συμπεριφοράς.

Το ΥΠΕΘΑ, μέσω των αρμόδιων Γενικών Επιτελείων, σε πλήρη συντονισμό με συναρμόδια Υπουργεία έχει εκπονήσει ένα ευρύ φάσμα Επιχειρησιακών Σχεδίων αναφορικά με κάθε είδους συμβατική ή ασύμμετρη απειλή που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

Ωστόσο σας επισημαίνω ότι η διαχείριση τέτοιων ζητημάτων τυγχάνει της αρμόζουσας σοβαρότητας και ψυχραιμίας από τα αρμόδια όργανα διαχείρισης κρίσεων

. Σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις τελούν σε διαρκή ετοιμότητα και στη μέγιστη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.

Τέλος σας διαβεβαιώνω, ότι η Χώρα μας ασκεί με υπευθυνότητα την αμυντική της πολιτική και διπλωματία, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με σκοπό την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και την ενημέρωση των προκλητικών συμπεριφορών στα διεθνή φόρα, όπου στηλιτεύονται οι συγκεκριμένες πρακτικές διεθνώς.

Απτό παράδειγμα αποτελούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των ηγετών Ε.Ε- Τουρκίας στη Βάρνα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ