Βάρνα: Τι εξελίξεις περιμένει η κυβέρνηση για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Ποια είναι τα δεδομένα και τι φοβάται η Αθήνα

Βάρνα: Τι εξελίξεις περιμένει η κυβέρνηση για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Εξελίξεις στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Αδριανούπλη αναμένει η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για την όξυνση στις  ελληνοτουρκικές σχέσεις.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους με τις νέες προκλητικές του δηλώσεις από τη Σαμψούντα το Σάββατο.

Στην Αθήνα οι κυβερνητικοι αξιωματούχοι αισθάνονται ικανοποίηση από το κείμενο της Συνόδου κορυφής, αλλά γνωρίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα με τους δυο στρατιωτικούς στις τουρκικές φυλακές δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει το μήνυμα, μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ότι “δεν νίπτουν τα χείρας τους”. Από την άλλη το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και η πρόσκληση που έλαβε για επίσκεψη, δίνει περιθώρια αισιοδοξίας για κάποια κίνηση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου.

Τι κάνει η Αθήνα

To μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα, εν αναμονή της δικαστικής διαδικασίας και του κατηγορητηρίου από τον Τούρκο εισαγγελέα, δεν θέλει να σκέφτεται την παράταση της κράτησης των δύο στρατιωτικών.

Που μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Καθόλου τυχαία, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε δημόσια για «ποιοτική αλλαγή» στη συμπεριφορά της Άγκυρας. !

Ωστόσο, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης) προχώρησαν σε «ενέσεις» εθνικής αυτοπεποίθησης.

Ο πρωθυπουργός από τα ακριτικά Ψαρά τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εγγυητής της σταθερότητας και στέλνοντας σκληρό μήνυμα στη γείτονα υπογράμμισε οτι «δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα». Σε υψηλότερους τόνους, ως είθισται, ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε ότι «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε».


Φόβοι ομηρίας

Ουδείς είναι σε θέση πάντως να γνωρίζει πότε θα λήξει η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών. Ενδεχόμενη απόφαση ,από πλευράς της Τουρκίας να τραβήξει το σκοινί θα σημαίνει αυτόματα περίτρανη  επιβεβαιώση στα περί…ομηρίας.

Κάτι που ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε, αφού όπως είπε «εάν στις σκέψεις κάποιων είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί είτε απο τη μια είτε από την άλλη πλευρά, να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας…θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές  όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Το πρόγραμμα στη Βάρνα

17.00  Συνάντηση Ταγίπ  Ερντογάν  – Μπόικο Μπορίσοφ
19.00 – 21.00  Τριμερής συνάντηση Ντόναλντ Τουσκ – Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ – Ταγίπ Ερντογάν
21.10 – 21.30  Κοινή συνέντευξη τύπου

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κάντε “LIKE” για να μαθαίνετε όλα τα τελευταία εθνικά νέα