Συρία: Οι ΗΠΑ συζητούν να “πουλήσουν” τους Κούρδους στην Τουρκία – Τι αναφέρει η Washington Post και ποιό ρόλο μπορούν να παίξουν οι S-400

Συρία: Οι ΗΠΑ συζητούν να "πουλήσουν" τους Κούρδους στην Τουρκία

Το ενδεχόμενο να αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας με ανταλλάγματα ακόμα και τους S-400 φαίνεται να συζητούν αξιωματούχοι των δυο πλευρών.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post στην οποία μίλησαν ανώνυμα αξιωματούχοι από τις δυο πλευρές, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν επαφές Άγκυρα και Ουάσιγκτον με  θέμα την μετατόπιση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για προσπάθεια επανόρθωσης των ήδη προβληματικών σχέσεων της Τουρκίας με την διοίκηση Τραμπ. Συζητείται το ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής στάσης απέναντι στους Κούρδους, στις πλάτες των οποίων είχε στηριχθεί η αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου που φιλοξενεί η εφημερίδα Washington Post, το πρώτο βήμα θα είναι η απόσυρση των Κούρδων από την συριακή πόλη Manbij και η εκτόπισή τους ανατολικά του Ευφράτη, ο οποίος είναι και ο σκοπός της Τουρκίας, ώστε να μην νιώθει ότι απειλείται από ίδρυση Κουρδικού κράτους στο “μαλακό υπογάστριο” της χώρας.

Η πόλη Manbij απέχει περίπου 25 μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Η ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος θα σημάνει ότι οι ΗΠΑ εκπληρώνουν την υπόσχεση που είχε δώσει η κυβέρνηση Ομπάμα να κρατήσει τους Κούρδους ανατολικά από τον Εφράτη. Το 2016, οι Κούρδοι κλήθηκαν να εκτοπίσουν τους τζιχαντιστές από την Manbij και έκτοτε παρέμειναν στην πόλη.

Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνει και η αμερικανική πλευρά στην εφημερίδα. Το σχετικό δημοσίευμα ωστόσο επισημαίνει ότι δεν έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την μετατόπιση των Κούρδων ανατολικά του Ευφράτη. Δηλώνουν ωστόσο ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ κυβερνητικών στελεχών των δυο χωρών.


ΝΑΤΟ εναντίον … ΝΑΤΟ

 Αμερικανοί διοικητές από την περιοχή γύρω και μέσα στην Manbij έχουν στείλει μήνυμα πως τα αμερικανικά στρατεύματα της περιοχής θα υπερασπιστούν τους Κούρδους, στην περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τουρκικά στρατεύματα. Το ενδεχόμενο δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να στρέψουν τα όπλα η μία στην άλλη θα είναι καταστροφικό, επισημαίνει η εφημερίδα. 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το ρήγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βαθαίνει επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες και η ρήξη είναι πολύ πιθανή. Πέραν του Κουρδικού στο οποίο οι δυο χώρες έχουν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές, η ένταση στις σχέσεις του βαίνει αυξανόμενη, με τον Ερντογάν να καλλιεργεί αντιαμερικανικά αισθήματα στο εσωτερικό της χώρας του και τις ΗΠΑ να επιθυμούν να επιβληθούν κυρώσεις στις αυταρχικές πολιτικές του Τούρκου προέδρου.

Η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία Τουρκίας – ΗΠΑ για την Manbij προς το παρόν δεν φαίνεται μεγάλη, αλλά είναι υπαρκτή, λένε υπό καθεστώς ανωνυμίας Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.

Ωστόσο αποκαλύπτουν ότι έχουν γίνει ήδη συναντήσεις την περασμένη για το θέμα ενώ επίκεινται και άλλες συναντήσεις σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα τους επόμενους μήνες.

Βέτο για τους S-400

Στο τραπέζι των συζητήσεων πάντως, η αμερικανική πλευρά θέτει επιτακτικά το θέμα της απόκτησης των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, η οποία είναι εφιαλτικό σενάριο για την Δύση. Εάν η Τουρκία εντάξει τους S-400 στην άμυνά της, τότε είναι ενδεχόμενο να “εκπαιδεύσει” ρωσικά οπλικά συστήματα να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί κατανοούν τις ανησυχίες μας με μεγαλύτερη σαφήνεια» μετά από επισκέψεις τον περασμένο μήνα στην Τουρκία από του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson και του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Trump HR McMaster. Ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο ομόλογό του στην Ευρώπη.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές εάν η βελτίωση των σχέσεων θα διαρκέσει. Στέλεχος της διοίκησης του Trump εξέφρασε ανησυχία για το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πείσουν τους Κούρδους μαχητές να κάνουν πίσω.

Σε αντάλλαγμα για την αρχική υπόσχεση των ΗΠΑ να κρατήσουν τους Κούρδους μακριά από την πόλη Manbij, η Τουρκία επέτρεψε στα αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Incirlik για να επιτύχουν τους στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πηγή: slpress.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});