Πώς η Τουρκία διεισδύει στα Βαλκάνια! Η αποτύπωση σε χάρτη μας κάνει να βλέπουμε ξεκάθαρα γιατί πρέπει να ανησυχούμε


Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Γιουνούς Εμρέ είναι το όνομά μου
Η φωτιά μου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα
Στους δύο κόσμους, ο στόχος μου είναι τούτος
Έσενα είναι που χρειάζομαι, Εσένα.

Το ποίημα του Τούρκου ποιητή και Σούφι μυστικιστή “Γιουνούς Εμρέ” , θα μπορούσε να αποδώσει την τουρκική πολιτική διείσδυσης στα Βαλκάνια την τελευταία 20ετία. Μιας διείσδυσης, κατά την οποία το πολιτιστικό κέντρο “Γιουνούς Εμρέ” είναι ο πολιορκητικός κριός στο παζλ των κοινωνιών της χερσονήσου του Αίμου.

Η τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια, έχει ξεκινήσει τις δυο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με το «Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική» (Stiftung Wissenschaft und Politik – SWP), ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα παραγωγής πολιτικής σκέψης της Γερμανίας.

Επιτυγχάνεται κυρίως  μέσω διείσδυσης στις μουσουλμανικές κοινωνίες, χτίζοντας τζαμιά, σχολεία και νοσοκομεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, μιας τακτικής που έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 54 πολιτιστικά κέντρα που φέρουν το όνομα “Γιουνούς Εμρέ”, τα 14 βρίσκονται στα Βαλκάνια. Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε και στον διαδραστικό χάρτη που ακολουθεί, το Κόσοβο, η Βοσνία και η Αλβανία, διαθέτουν πάνω από δυο κέντρα, σε περιοχές έντονου τουρκικού ενδιαφέροντος.

Η διείσδυση στους στρατούς των βαλκανικών χωρών

Παράλληλα επιχειρείται διείσδυση μέσω συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας όπως η πρόσφατη που επετεύχθη μεταξύ της Άγκυρας και των Τιράνων. Οι Αλβανοί στρατιωτικοί όταν θα αποφοιτούν από την τουρκική στρατιωτική ακαδημία, θα φορούν το χαρακτηριστικό δαχτυλίδι της “τάξης” τους για μια ολόκληρη ζωή, σε ανάμνηση της φοίτησής τους, αλλά και της επιρροής που η Άγκυρα ασκεί επάνω τους.

Η Άγκυρα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Αλβανίδας υπουργού άμυνας στην Τουρκία, έκλεισε μια σημαντική στρατιωτική συνεργασία, σύμφωνα με την οποία  η Τουρκία θα παρέχει ιατρική περίθαλψη των Αλβανών στρατιωτικών στα στρατιωτικά της νοσοκομεία.

Ο τουρκικός στρατιωτικός ρόλος στα Δυτικά Βαλκάνια, έχει στόχο…. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο slpress.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});