Πορτοκαλί συναγερμός – Κρυφή επιστράτευση – Κλήσεις εφέδρων και άλλες φήμες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα

Πορτοκαλί συναγερμός - Κρυφή επιστράτευση

Το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το περιστατικό με την σύλληψη και φυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, τα σενάρια για πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας έχουν αρχίσει να φουντώνουν οι φήμες για πορτοκαλί συναγερμό και επιστράτευση.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στο Armyvoice.gr δεχόμαστε δεκάδες μηνύματα που ζητούν διευκρινίσεις για τον πορτοκαλί συναγερμό και το ποιοι καλούνται για επιστράτευση.

Δεχθήκαμε τέτοια τηλεφωνήματα από φίλους και γνωστούς οι οποίοι “κάπου άκουσαν, από …τον φίλο του γιου της γειτόνισσας της γιαγιάς που ζει στην Λήμνο ότι έχουν αρχίσει να δίνουν όπλα, μυστικά σε άνδρες μέχρι 50 χρόνων”. Φυσικά απόδειξη καμία.

Οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο με τον όρο “επιστράτευση” και “επιστράτευση 2018” έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Δείτε τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει η google.

Όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε από την αποτύπωση των στοιχείων, από τα μέσα Φεβρουαρίου οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο με την λέξη επιστράτευση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο κόσμος αναζητά πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, μέσα στο 2018.

Η ανησυχία είναι διάχυτη.

trends.embed.renderExploreWidget(“TIMESERIES”, {“comparisonItem”:[{“keyword”:”επιστράτευση”,”geo”:”GR”,”time”:”today 12-m”}],”category”:0,”property”:””}, {“exploreQuery”:”geo=GR&q=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7&date=today 12-m”,”guestPath”:”https://trends.google.gr:443/trends/embed/”});
Πώς όμως προέκυψε αυτή η ανησυχία; Έχει άραγε κάποια βάση; Όλα δείχνουν ότι η φημολογία ξεκίνησε από την ετήσια καταγραφή που κάνει η διεύθυνση επιστράτευσης και καλεί τους έφεδρους να δηλώσουν κάποια στοιχεία στις αρχές του χρόνου.  Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του Armyvoice.gr

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν λαμβάνουν ποτέ υπόψη τους τις επικοινωνιακές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον πληθυσμό κάποιες κινήσεις τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούν ανησυχία ή παρερμηνείες.

Η πλήρης απουσία επικοινωνιακής πολιτικής στο θέμα, σε συνδυασμό με τις καταιγιστικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καλλιέργησαν φήμες που σαρώνουν την κοινωνία.

Πότε κηρύσσεται επιστράτευση

Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία δύο έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ) και φυσικά οι ειδικοδυναμίτες (ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ κλπ).

Αναλυτικά :

  • Κατάσταση ειδικής (συγκεκριμένες ειδικότητες) ή μερικής (συγκεκριμένες περιοχές) επιστράτευσης (πορτοκαλί συναγερμός):

Καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) οι υπόχρεοι να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα ΦΑΠ μέσα στο χρονικό διάστημα που αναγράφεται. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως ΑΜΕΣΑ και όχι πέραν των 2-4 ωρών (τελευταία μερική επιστράτευση έγινε στο ανατολικό αιγαίο τον Γενάρη του 1996 και όριζε χρονικό διάστημα 2 ωρών).

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω (μετά τη λήξη) είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του ΦΑΠ.

Εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία μετάβαση στο χρονικό περιθώριο που τίθεται (γιατί πχ βρίσκεσαι σε ταξίδι ή δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά μέσα κλπ) τότε ΑΜΕΣΑ μεταβαίνεις στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα σε συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη οι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται προσωρινά της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά όμως όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορεία είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη Β΄ Φάση! Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορεία σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών, αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Έστω υπόψη ότι συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, γιατί συνήθως αυτοί έχουν απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δλδ έχουν ολοκληρώσει τη θητεία μας) έχουμε λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο ΕΦΠ αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχετε ενημερωθεί από την μονάδα σας και δεν γράφω περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί έχουν υπαχθεί σε καθεστώς απορρήτων. Όσοι δεν θυμάστε που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορείτε να μεταβείτε στην στρατολογική υπηρεσία της περιοχής σας.

Οι κάτοχοι λευκών ΕΦΠ μεταβαίνουν ΟΠΟΥ ΔΙΑΤΑΧΘΟΥΝ, αλλά όπως είπαμε εντάσσονται στη β΄φάση, οπότε θεωρητικά θα τους έρθει στο σπίτι ειδοποίηση. Καλόν είναι να έχετε δηλώσει την στρατολογική σας υπηρεσία για τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας, γιατί την κρίσιμη ώρα θα σπαταλώνται κρίσιμες δυνάμεις για να σας ψάχνουν ενώ εσείς ίσως ήδη έχετε μεταβεί στις μονάδες σας.

  • Κατάσταση ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ

Στην κατάσταση αυτή όσον αφορά τις ηλικίες ισχύουν ότι και παραπάνω. Φυσικά μέσα στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση, καλούνται να πολεμήσουν ΟΛΟΙ οι ικανοί να κρατάνε όπλο.


Τι έγγραφα φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

  • Το ΦΑΠ που του έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
  • Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
  • Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).
  • Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.
  • Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή ειδικοποιημένου Μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
  • Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος – ειδικοποιημένου οχήματος-μηχανήματος (όσοι διαθέτουν).
  • Τη μεταλλική Ταυτότητα.
  • Λοιπά (κατά την κρίση του) : Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ – ΙΕΚ (αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας), πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης Ξένων Γλωσσών κ.α.


Τι άλλα είδη φέρουν μαζί τους όσοι καλούνται:

Τροφή για την κίνηση μέχρι την Μονάδα (ξηρά τροφή δύο ή τριών ημερών). Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη στη Μονάδα.

Ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα ατομικά είδη (υγιεινής).

Κάντε “LIKE” για να μαθαίνετε όλα τα τελευταία εθνικά νέα 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});