Ο Καμμένος στη Βουλή για μισθούς των στρατιωτικών!  Τι απαντά για τις προτάσεις που καταθέτει στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Καμμένος στη Βουλή για μισθούς των στρατιωτικών!

Αναρμόδιος για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους μισθούς των στρατιωτικών, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Καλκαμάνη, ο ΥΕΘΑ υποστηρίζει ότι στέλνει προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν διευκρινίζει εάν γίνονται ή όχι δεκτές.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος απάντησε: 

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νικήτας Κακλαμάνης
με θέμα «Αποκατάσταση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των
Σωμάτων Ασφαλείας μετά τη νέα Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» σας γνωρίζω,
σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, ότι το αντικείμενο του θέματος
εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, αφού η ακολουθούμενη δημοσιονομική και
μισθολογική πολιτική εφαρμόζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπρόσθετα το ανωτέρω Υπουργείο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο, για την εφαρμογή ή μη
των δικαστικών αποφάσεων, καθώς έχει την ευθύνη εκτέλεσης του Κρατικού
Προϋπολογισμού, τον οποίο και επιβαρύνουν με την εφαρμογή τους, οι πράξεις αυτές.

Παρά ταύτα, το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας του προσωπικού, έχει
αποστείλει, επανειλημμένα νομοθετικές προτάσεις, για την υλοποίηση των αποφάσεων του
ΣτΕ, τις οποίες και σας καταθέτω για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα υπουργεία.

Η ερώτηση Κακλαμάνη

Με την παρούσα Ερώτηση επανέρχομαι για τρίτη φορά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την Κυβέρνηση, για το μείζον ζήτημα της αποκατάστασης των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά και τη νέα Απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Ειδικότερα, όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε νέα απόφαση από την Τριμελή Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικράτειας με την οποία δίνεται διορία 8 μηνών στην κυβέρνηση για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι μισθοί και οι συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Στομάτων Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας υπόψη τις υπ’αριθμ. 2192 έως 2196/2014 Αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέβη άμεσα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/2014 σε αναδρομική από 1 Αυγούστου 2012, επαναρρύθμιση του ειδικού μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που άγγιζε το 50% των μειώσεων. Σ

τη συνέχεια, η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρόλο που έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε από τις σχετικές εξαγγελίες των προγραμματικών της δηλώσεων στις οποίες αναφέρονταν, ότι αποτελεί το πρώτο μέλημα του προγράμματος της η αποκατάσταση όλων των αδικιών για τους ένστολους.

Το τελευταίο, τονίζεται και στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, στην οποία αναφέρεται, ότι η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικοί) διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την απόφαση, η μισθολογική αναπροσαρμογή θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από Ιης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.

Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι αιτούντες, έχουν δικαίωμα βάσει του ν, 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Πότε θα εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για την αποκατάσταση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των απόστρατων;

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νικήτας Κακλαμάνης

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κάντε “LIKE” για να μαθαίνετε όλα τα τελευταία εθνικά νέα