Υπόθεση Στρατιωτικών – ΝΔ: Όμηροι ή σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο; Αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης να επιστρέψουν τo ταχύτερον στην πατρίδα 

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για δωδέκατη ημέρα δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και η Κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις, αδύναμη να παρέμβει.

Ας ξεκαθαρίσει, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας αν επιμένει ότι πρόκειται για ένα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο ή αν οι δύο αξιωματικοί είναι όμηροι της Τουρκίας, όπως είπε ο κ. Καμμένος.

Σε κάθε περίπτωση είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης οι δύο Έλληνες αξιωματικοί μας να επιστρέψουν τo ταχύτερον στην πατρίδα και στις οικογένειές τους».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κικίλιας: η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας είναι διχοτομημένη

 Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο τομεάρχης ‘Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σε πολύ κρίσιμα θέματα έχει δύο ή τρεις γραμμές στο εσωτερικό της. «Όλοι θέλουμε να γυρίσουν οι στρατιωτικοί μας πίσω στην Ελλάδα και θα θέλαμε να μην έχει δημιουργηθεί καν αυτό το επεισόδιο. Πρέπει, όμως, σε τέτοια περιστατικά να υπάρχουν γρήγορες, στοχευμένες αντιδράσεις και συνολική στρατηγική. 
Παρατηρώ ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας είναι διχοτομημένη, έχει άλλη άποψη από τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος έχει διαφορετική άποψη από κυβερνητικά στελέχη, στα οποία αντιτίθενται βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 
Αν δεν είναι ενιαία και αρραγής η στάση της κυβέρνησης, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεννόηση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση» σημείωσε ο κ. Κικίλιας, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση με λανθασμένο τρόπο και χωρίς πραγματική στρατηγική άνοιξε όλα τα εθνικά θέματα. «Μια εξωτερική πολιτική που αντί να υποστηρίζει τα ελληνικά συμφέροντα προς το εξωτερικό, γίνεται με το βλέμμα προς τα μέσα και με την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους. 
Η οικονομία μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να ανακάμψει. Στα εθνικά θέματα αν γίνει ζημιά ή μια εθνική ταπείνωση ή ένα θερμό επεισόδιο, αυτό πολύ δύσκολα αναστρέφεται» επισήμανε ο κ. Κικίλιας.
   Σχετικά με τις δηλώσεις Π. Καμμένου, περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών, ο τομεάρχης ‘Αμυνας της ΝΔ είπε πως ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον κ. Τζανακόπουλο, τον κ. Κοτζιά, τον κ. Κατρούγκαλο και την υπόλοιπη κυβέρνηση.
   «Ας αποφασίσουν στην κυβέρνηση: Θα αντιμετωπίσουν την Τουρκία σε διπλωματικό επίπεδο, όπως λέει ο κ. Τσίπρας ή με τον τρόπο που το κάνει ο κ. Καμμένος για να επιβιώσει πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας; 
Το γεγονός ότι στις δύο κυβερνητικές συσκέψεις για την κρίση δεν συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, λέει πολλά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τον κυβερνητικό του εταίρο» είπε ο κ. Κικίλας, για να συμπληρώσει:
 «Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την εθνική θέση σε όλα τα διεθνή φόρα. Σε δεύτερο χρόνο θα μπορέσουμε να συζητήσουμε τι πήγε λάθος και πόσο ολιγώρησε η κυβέρνηση. Υπάρχει τουρκική προκλητικότητα. Η Τουρκία είναι μια αποσταθεροποιημένη χώρα με προβλήματα στο εσωτερικό της και προσπαθεί να τα εξάγει. Τους τελευταίους μήνες, ο τρόπος που χειρίστηκε τα θέματα με την Τουρκία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η ρητορική που χρησιμοποίησε έκαναν ζημιά»
   Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ο κ. Κικίλιας εκτίμησε πως είναι ένα βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν καλύτερο συντονισμό, αλλά δεν είναι το μόνο. «Βεβαίως είμαστε υπέρ. Ο τρόπος όμως που επιλέγει η κυβέρνηση να γίνει αυτό, δείχνει προσπάθεια διεμβολισμού ενός άλλου κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});