Ύποπτα παιχνίδια με το Καστελόριζο για τις διαθέσιμες ποσότητες νερού. Δημιουργείται αρνητικό κλίμα με επιπτώσεις στους νησιώτες

Εντύπωση προκαλεί η εντεινόμενη παραφιλολογία, από διάφορες πηγές, γύρω από τις διαθέσιμες ποσότητες νερού στο νησί του Καστελόριζου. Παραφιλολογία που δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία, δημιουργεί αρνητικό κλίμα και τελικά βλάπτει τους ίδιους τους νησιώτες μας, τονίζει κυβερνητική ανακοίνωση.

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής,  ότι το Καστελόριζο έχει επαρκείς ποσότητες νερού και η διαστρέβλωση των δεδομένων μόνο υποψίες δημιουργεί γύρω από τις προθέσεις όσων ανακυκλώνουν αβάσιμες φήμες περί εγκατάλειψης του νησιού.

Αυτή τη στιγμή στο Καστελόριζο, λειτουργεί μια πεπαλαιωμένη- από τη δεκαετία του ’80 – και ανεπαρκής σε παραγόμενη, για τις ανάγκες του νησιού, ποσότητα νερού (100κ.μ. ημερησίως). Για χρόνια ολόκληρα το νησί αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης νερού καθώς η μ/α δεν είχε τύχει συντήρησης και δεν είχε επαυξηθεί η ισχύς της ποτέ.

Προσπαθώντας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υδατικής ανεπάρκειας στο Καστελόριζο, όπως και στα υπόλοιπα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, η ΓΓΑιΝΠ προχωρούσε κάθε χρόνο σε σύμβαση με την μοναδική ιδιωτική υδροφόρα που υπάρχει για μεταφορά ποσοτήτων νερού.

Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κ.μ. νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 (πλέον ΦΠΑ), ήτοι η δαπάνη της ΓΓΑιΝΠ ανερχόταν στα άνω των 600.000 € (με ΦΠΑ), ετησίως.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Με απόφαση της η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δια της ΓΓΑιΝΠ, ολοκληρώνει μέχρι τέλους Μαρτίου 2018 την τοποθέτηση και λειτουργία δυο νέων μονάδων αφαλάτωσης οι οποίες θα παράγουν 400κ.μ. ημερησίως, ποσότητα που υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού και επαρκεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών κατά τους θερινούς μήνες.

Η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δυο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2€ ανά κ.μ. και σύμφωνα με τους όρους σύμβασης με την εταιρεία αφαλάτωσης, για τα επόμενα 5 χρόνια το συνολικό κόστος της χρήσης νερού του Καστελόριζου θα καλύπτεται από τη ΓΓΑιΝΠ.

Με αυτό τον τρόπο, γίνεται κατανοητό ότι το Καστελόριζο θα έχει δυο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού, ενώ παράλληλα, όσο και αν ενοχλεί, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%. Το νησί δε θα μείνει ποτέ ξανά χωρίς νερό.

Πέραν των ανωτέρω, μετά από συνεννόηση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, αυτές τις μέρες, μεταφέρονται με υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού 1.500 κυβικά νερού στο Καστελόριζο- η πρώτη μεταφορά των 800κ.μ. πραγματοποιήθηκε χθες- έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία περίπτωση, μέχρι να λειτουργήσουν οι αφαλατώσεις, να έρθουν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του νησιού με κατάσταση έλλειψης νερού.

Τέλος, προς ενημέρωση όλων, πάγια θέση της Κυβέρνησης είναι το όφελος των νησιωτών, η ευημερία των νησιών μας και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας. Με αυτή την Κυβέρνηση κανένα νησί δε θα μείνει στο έλεός του, όπως για τόσα χρόνια συνέβαινε. Εμείς δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει παιχνίδια ιδιωτικού κέρδους στις πλάτες των νησιωτών ή του Ελληνικού Δημοσίου και για αυτό καλούμε όλους σε ψυχραιμία.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΥπόθεση στρατιωτικών: Αποδοκιμάζονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης
Επόμενο άρθρο25η Μαρτίου 1821: Τι γιορτάζουμε
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).