ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Αυτή είναι η πιο σοβαρή απειλή για την εθνική μας άμυνα! Η αιμορραγία νέων στο εξωτερικό απειλή για την χώρα


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Χτύπημα στην καρδιά της εθνικής μας άμυνας αποτελούν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Τρεις στους τέσσερις νέους κάτω των 35 ετών σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της “διαΝΕΟσις”. Εαν αυτό συμβεί, θα έχει τραγικές συνέπειες για την χώρα και για την εθνική μας άμυνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  διαΝΕΟσις, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε έρευνα με χαρακτηριστικά για τη φτώχεια. Από αυτή προκύπτει ότι το επίπεδο φτώχειας από το 17% το 2013 έχει μειωθεί στο 13.6% του πληθυσμού της χώρας. Ωστόσο ανησυχητικά είναι τα επίπεδα ανεργίας στους νέους. Στις ηλικίες 18-29 το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργοι ενώ στις ηλικίες άνω των 65 είναι 1/40.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 75% των νέων (κάτω των 35 ετών), σκέφτεται να εγκαταλείψει τη χώρα, η κύρια πηγή εισοδήματός τούς είναι οι οικογένειές τους (48%) και έχουν πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στους θεσμούς.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται και, σύμφωνα με προβλέψεις, μέχρι το έτος 2050 θα είναι στην καλύτερη περίπτωση 10 εκατομμύρια και στην χειρότερη 8,3 εκατομμύρια. Η πτώση του πληθυσμού που παρατηρείται από τα χρόνια της κρίσης είναι η πρώτη που σημειώνεται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο καθηγητής Οικονομικών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης παρουσίασε την έρευνά του “Η αμφισβήτηση του κοινωνικού συμβολαίου και η σύγκρουση των γενεών”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής προκύπτει ότι οι νέοι έχουν χαμηλή πιθανότητα απασχόλησης, λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς, απολαμβάνουν μειωμένες αποδοχές λόγω υψηλών εισφορών και αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα για σύνταξη σε 3 δεκαετίες.

Το δίλημμα της εκάστοτε γενιάς είναι να μαζεύει για να έχει ή να φροντίζει τους γονείς της. “Το ισχύον σύστημα, να φροντίζει κάθε γενιά την προηγούμενη ήταν μια ορθή επιλογή αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, λόγω της κρίσης, των χρόνιων ανισορροπιών (συρρίκνωση του πληθυσμού) από τις ενδο-γενεακές ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, προβλήματα που τελικά δημιούργησαν μία δια-γενεακή κρίση.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί, λαμβάνοντας υπόψη της τους εξής παράγοντες: ο πληθυσμός γερνάει, δεν γεννιούνται παιδιά, οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις επενδύσεις και δίνουν προτεραιότητα στην κατανάλωση.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει προσαρμογή των ελλειμμάτων με το βάρος να είναι κυρίως πάνω στην προηγούμενη γενιά, να υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση του βαθμού ανταποδοτικότητας των συντάξεων των σημερινών νέων, αύξηση του ενεργού πληθυσμού (με κίνητρα για 3ο παιδί και υποδοχή και ένταξη οικονομικών μεταναστών) και την προικοδότηση των νέων (ίδρυση ιδιωτικού πυλώνα επικουρικής ασφάλισης, καταπίστευμα στον ΕΦΚΑ για μελλοντικά έσοδα)” συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής Οικονομικών κ. Πάνος Τσακλόγλου είπε ότι η νέα γενιά είναι η μεγάλη χαμένη της κρίσης, διότι αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία (60%), χαμηλούς μισθούς και υψηλό brain -drain. “Τί μπορούμε να κάνουμε; Να δώσουμε άμεση προτεραιότητα ώστε να δημιουργηθεί δεσμός μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, τροποποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος με έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση και σύνδεση των επιχειρήσεων με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η Ελλάδα γερνάει γρήγορα αλλά αν θέλουμε να ανακάμψουμε θα πρέπει να επενδύσουμε στα νέα παιδιά για να είναι παραγωγικά και να εξασφαλίσουμε ότι θα μείνουν στη χώρα, στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την έρευνα και τις υποδομές” συμπλήρωσε.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ο Πρόεδρος της MRB κ. Δημήτρης Μαύρος τόνισε στην ομιλία του ότι θα πρέπει να κάνουμε τους νέους να θέλουν να είναι παραγωγικοί. Σε έρευνα που παρουσίασε στο κοινό προκύπτει ότι οι νέοι από όποια κοινωνική ομάδα κι αν προέρχονται, καταλήγουν να είναι συμφεροντολόγοι, να θυσιάζουν τους οικογενειακούς δεσμούς για το προσωπικό τους συμφέρον και να θεωρούν ότι το περιβάλλον πρέπει να λειτουργήσει για αυτούς και όχι, όπως πιστεύουν οι γονείς τους ,να λειτουργήσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});