Το επεισόδιο των Ιμίων είναι η αρχή – Τι αποκαλύπτει ένας αντιπτέραρχος για τα Ίμια και τις κινήσεις της Τουρκίας

Το επεισόδιο των Ιμίων είναι η αρχή - Τι αποκαλύπτει ένας αντιπτέραρχος


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γράφει ο αντιπτέραρχος ε.α. Γρηγόριος Δ. Νούσιας 

Ναι, υπάρχει κινητικότητα στα εθνικά θέματα. Και σ’ αυτή την κινητικότητα το επεισόδιο των Ιμίων έχει αφετηριακό χαρακτήρα. Η Τουρκία για πρώτη φορά μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης προέβη σε εδαφική διεκδίκηση. Αμφισβητήθηκε, τότε, εκεί, ελληνικό χερσαίο έδαφος.

Το επεισόδιο των Ιμίων είναι η αρχή. Η εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας ούτε αποσύρθηκε ούτε υποβλήθηκε σε κρίση στο Διεθνές Δικαστήριο.

Εξακολουθεί να υφίσταται ως μέρος της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής στο Αιγαίο. Και ως εκ τούτου ο δρόμος μοιάζει μακρύς. Δεν γνωρίζουμε πότε και πως θα γραφτεί ο επίλογος. Ένα μόνον γνωρίζουμε, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Λαός, Ένοπλες Δυνάμεις και Ηγεσία. Περιθώρια για διχαστικές τακτικές ή άλλες φιγούρες κομματικής σκοπιμότητας δεν υπάρχουν. Αν οι μεν προσβλέπουμε σε σύγχρονες ‘‘κόκκινες μηλιές’’ και οι δε σε δημιουργία καταστάσεων ‘‘οίκαδε’’, τότε η εθνική περιπέτεια είναι επί θύραις.

Και βεβαίως, η ερμηνεία και πολύ περισσότερο η εφαρμογή των Συνθηκών Ειρήνης δεν είναι απλή υπόθεση. Τις περισσότερες από αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε ‘‘σφίγγουσα την καρδίαν της και διατηρώντας ακεραίας τας δικαίας αξιώσεις της εν τη πεποιθήσει ότι δεν είναι δυνατόν να μην επιβληθεί μίαν ημέραν δικαιοτέρα περί αυτών κρίσις’’. Αλλοίμονο, όμως.

Αντ’ αυτού, ισχύει η αποστροφή, ‘‘Οι έλληνες κερδίζοντες πέραν του δέοντος, κινδυνεύουν να απολέσουν τα πάντα’’, που διατυπώθηκε από σύμμαχο πολιτικό, εν όψει της Συνθήκης των Σεβρών, 10 Αυγούστου 1920, από την οποία η Ελλάδα, πράγματι , κέρδιζε πολλά.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Διαβάστε όλο του το άρθρο:

Τι να κάνετε για να μη χάνετε τα νέα από τη σελίδα του Armyvoice στο Facebook

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook ίσως να μειώνουν τις ειδήσεις που βλέπουν οι αναγνώστες μας από τη σελίδα μας.
Για να συνεχίσεις να βλέπεις τις ειδήσεις του www.armyvoice.gr  επισκέψου τη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/armyvoiceGR και να κάνεις δύο βήματα.

  • Επιλέγεις Ακολουθείτε – Follow
  • Διαλέγεις: Να εμφανίζονται Πρώτα – See first


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com