Νοικιάζουμε drones για το προσφυγικό! Δεν είναι αποτελεσματικό το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο; Γιατί ενοικιάζονται από εθνικούς πόρους;

Νοικιάζουμε drones για το προσφυγικό! Τι συμβαίνει με ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι προφανώς η χθεσινή απόφαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων να δώσει το πράσινο φως για την ενοικίαση με εθνικούς πόρους ισραηλινών drones για την επιτήρηση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα με εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιθυμεί να ενοικιάσει για τρία χρόνια  με καθεστώς leasing, επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, έναντι 35,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Εάν πράγματι υπάρχει ανάγκη χρήσης τέτοιων μέσων επιτήρησης για πρόσφυγες στο Αιγαίο, τότε θα πρέπει ενδεχομένως προκύπτει θέμα για το πόσο αποτελεσματική είναι η συνδρομή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο.

Όπως είχε ανακοινωθεί, μέσα στις αρμοδιότητες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης είναι η σάρωση με ραντάρ των πλοίων της επιφάνειας της θάλασσας για πρόσφυγες και η ενημέρωση των εθνικών αρχών.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Είναι η όχι επαρκές αυτό; Αν δεν είναι, ποιο το νόημα να μπαίνει η Συμμαχία σε τόσα έξοδα για να περιπολούν τα σκάφη της στο Αιγαίο;

Ή μήπως με αυτόν τον τρόπο αποδεχόμαστε ότι λόγω των τουρκικών διαφωνιών το ΝΑΤΟ δεν κατεβαίνει κάτω από το κεντρικό Αιγαίο για περιπολίες, παγιώνοντας ουσιαστικά της τουρκικές διεκδικήσεις;

Γιατί εθνικοί και όχι ευρωπαϊκοί πόροι;

Κατά τη διάρκεια  της συνεδρίασης στην Βουλή ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Θανάσης Δαβάκης έθεσε ένα ακόμα πολύ σοβαρό θέμα. Εάν έχουν γίνει επαφές με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, κ. Δ. Αβραμόπουλο, για να καλυφθεί το κόστος από σχετικά κονδύλια της ΕΕ, δεδομένου ότι το όλο θέμα αφορά την καταγραφή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Μήπως αντί να διαθέσουμε από τα εθνικά κονδύλια θα έπρεπε να αναζητήσουμε μια ευρωπαϊκή επιχορήγηση την ώρα μάλιστα που η PESCO έγινε για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών; Η φύλαξη των συνόρων είναι βασικό στοιχείο αυτής της ασφάλειας. Είναι απορίας άξιον πώς και δεν έχουν αναζητηθεί ευρωπαϊκά κονδύλια ή πώς και δεν γίνεται η προμήθεια μέσω του Λιμενικού, το οποίο έχει ρόλο στις μεταναστευτικές ροές.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Η τσουχτερή τιμή

Το 2015 η Ελβετία προμηθεύτηκε έξι drones  τύπου Hermes 900, με συνολικό κόστος 200 εκατ. δολάρια συμπεριλαμβανομένου του κέντρου ελέγχου και διοίκησης.

Αν γίνουν οι μαθηματικές πράξεις, αυτό μας βγάζει ένα κόστος αγοράς της τάξης των 33 εκατ. δολαρίων το κομμάτι.

Αν τα 33 εκατ. δολάρια αποτελούν μία αντιπροσωπευτική τιμή αγοράς ανά κομμάτι, το ερώτημα που τέθηκε είναι μήπως η αγορά είναι προτιμότερη από την ενοικίαση ή, αν επιμένουμε σε ενοικίαση, σε τι τιμή και με τι όρους πρέπει να γίνει η ενοικίαση ώστε να είναι συμφέρουσα, σε σύγκριση πάντα με την αγορά.

Η τιμή που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί για την ενοικίαση είναι 35,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο θα καταβληθούν 16,5 εκ. ευρώ και 9 εκ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τι να κάνετε για να μη χάνετε τα νέα από τη σελίδα του Armyvoice στο Facebook

Οι αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook ίσως να μειώνουν τις ειδήσεις που βλέπουν οι αναγνώστες μας από τη σελίδα μας.
Για να συνεχίσεις να βλέπεις τις ειδήσεις του www.armyvoice.gr  επισκέψου τη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/armyvoiceGR και να κάνεις δύο βήματα.

  • Επιλέγεις Ακολουθείτε – Follow
  • Διαλέγεις: Να εμφανίζονται Πρώτα – See first


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΚαμμένο είδε ο Αμερικανός πρέσβης, μετά τον Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΝΔ: Διπλωματική δράση ΤΩΡΑ για τα Ίμια πριν είναι αργά – Ερώτηση στη Βουλή
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).