ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ 2018: Φωτογραφική διάταξη για στρατιωτικό στο γραφείο του ΥΕΘΑ! Τι προβλέπει. Είναι ή όχι σύμφωνη με τις διατάξεις του Συντάγματος;

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ 2018: Φωτογραφική διάταξη για στρατιωτικό στο γραφείο του ΥΕΘΑ!
ΦΩΤΟ Αρχείου

LinkwiseCreative.show(“12168-2”, “CD22209”, “_blank”);

Η απόφαση του Πάνου Καμμένου για τις μεταθέσεις που είδε χθες το φως της δημοσιότητας έχει προκαλέσει και θετικά και αρνητικά σχόλια.

Το Armyvoice.gr δέχθηκε πλήθος παρατηρήσεως είτε θετικών είτε αρνητικών και θα τις δημοσιεύσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Μεταθέσεις 2018: Γιατί οι δικηγόροι θα κερδίσουν από το νέο σύστημα

Ωστόσο μια επισήμανση για την φωτογραφική διάταξη που περιέχει η απόφαση, αξίζει να υπογραμμιστεί.

Πρόκειται για την διάταξη που φωτογραφίζει εν ενεργεία στρατιωτικούς που έχουν συζύγους Κυπριακής ιθαγένειας και τους δίνει δικαιώματα που δεν έχουν οι άλλοι στρατιωτικοί.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τι προβλέπει η διάταξη

Μόνιμος εν ενεργεία στρατιωτικός ο οποίος είναι συζευγμένος με πρόσωπο κυπριακής ιθαγένειας το οποίο διατηρεί τη μόνιμη κατοικία του στην Κύπρο, μπορεί, κατόπιν αναφοράς του, να μετατίθεται ή να παραμένει, χωρίς να λαμβάνει επιμίσθιο ή επίδομα αλλοδαπής, στην Κύπρο έως τέσσερα
(4)έτη πλέον της προβλεπόμενης συνολικής διάρκειας παραμονής στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως των χρονικών περιορισμών που τίθενται στην παρ. 1, σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Το ως άνω προσωπικό έχει δικαίωμα να υποβάλλει την αναφορά του οποτεδήποτε μετά την παρέλευση ενός (1)έτους από την τέλεση του γάμου του, συνυποβάλλοντας πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής της Κύπρου περί μονίμου κατοικίας του/της συζύγου του στην Κύπρο.
Η ικανοποίηση του αιτήματός του δεν επιτρέπεται εφόσον δεν έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο στο βαθμό του χρόνο διοικήσεως ή ειδικής υπηρεσίας ή δεν έχει φοιτήσει σε υποχρεωτικά σχολεία του άρθρου 30 του ν.3883/2010 και δεν υπάρχει περιθώριο συμπλήρωσης του χρόνου αυτού ή φοίτησης στα ως άνω σχολεία μετά τον επαναπατρισμό του.

Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται εφόσον η συμπλήρωση του χρόνου διοικήσεως ή της ειδικής υπηρεσίας είναι δυνατό να εκπληρωθεί σε Μονάδα ή Υπηρεσία στην Κύπρο.

β. Το εν λόγω προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις σε ποσοστό έως πέντε τοις εκατό (5%)
του συνόλου των μετατιθέμενων κατ’ έτος στην Κύπρο. Εφόσον τα ενδιαφερόμενα στελέχη υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, η ικανοποίηση των αιτημάτων γίνεται κατά σειρά αρχαιότητας.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Είναι συνταγματική η φωτογραφική διάταξη;

Αναγνώστες μας υποστηρίζουν ότι η φωτογραφική διάταξη αφορά στρατιωτικό ο οποίος είναι πολύ στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου, και μάλιστα κάνουν λόγο για έναν υπασπιστή του.

Δεν γνωρίζουμε την οικογενειακή κατάσταση των υπασπιστών του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ούτε των στρατιωτικών που υπηρετούν στο γραφείο του.

Μπορούμε όμως να επισημάνουμε δυο σημεία. Το ένα είναι γιατί επελέγη ειδικά η Κυπριακή ιθαγένεια και δεν δίνει το δικαίωμα αυτό και σε στρατιωτικούς που είναι παντρεμένοι με ομογενείς πχ στην Αμερική, το Βέλγιο ή τη Γερμανία.

Το άλλο είναι ότι και στο παρελθόν ο ΥΕΘΑ έχει επιχειρήσει να περάσει φωτογραφική διάταξη για στενό του συνεργάτη, τον οποίο ουσιαστικά έχριζε πρόεδρο των στρατιωτικών!

Η συγκεκριμένη απόπειρα “σκόνταψε” στην Βουλή και η διάταξη απεσύρθη, ενώ η Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφασίσει για το θέμα, διαγράφοντας την δήθεν Ομοσπονδία στην οποία ηγείται ο στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου από όλα τα επίσημα βιβλία Ομοσπονδιών αλλά και επαγγελματικών οργανώσεων.

Η νέα φωτογραφική διάταξη είναι άραγε ή όχι αντισυνταγματική; Προφανώς η συνταγματικότητά της θα κριθεί είτε στην Βουλή, είτε στα δικαστήρια….


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com