Κόβουμε από το πτητικό για να ανοικοδομήσουμε το … Ιράκ!  25 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ έδωσε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια!

Κόβουμε από το πτητικό για να ανοικοδομήσουμε το ... Ιράκ!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Παρά την κρίση, η Ελλάδα διέθεσε την περίοδο 2002-2016, 25 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των υποδομών και της ανθρωπιστικής βοήθειας” ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την συμμετοχή του   Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ  και  για την πλήρη εξουδετέρωση του ISIS, που έγινε στο Κουβέιτ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Η Αθήνα μάλιστα  δεσμεύτηκε “να  είναι παρούσα και στο μέλλον, ιδίως μέσω υποτροφιών και παροχής τεχνογνωσίας στην αποκατάσταση αρχαιοτήτων και στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών”.

Στην Διάσκεψη συμμετείχαν δεκάδες κράτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, A. Guterres, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, F. Mogherini, και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, R. Tillerson. Παράλληλα με τις πολιτικές συνομιλίες, διοργανώθηκε οικονομικό φόρουμ για επιχειρήσεις που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράκ, το οποίο παρακολούθησαν και ελληνικές εταιρίες.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Να σημειωθεί ότι παλιότερα η Ελλάδα είχε διαγράψει και χρέη του Ιράκ προς την χώρα μας, ενώ χρέη υπήρχαν και σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η στρατιωτική νίκη κατά του ISIS/Da’esh δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι αιτίες που γεννούν την τρομοκρατία.

Αυτό δεν θα γίνει αν δεν επικρατήσουν στην περιοχή συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, ενώ και στην ίδια την Ευρώπη οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα πρόσφατα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τον διαθρησκευτικό διάλογο και, μέσω της Διάσκεψης της Ρόδου, για την θέσπιση περιφερειακού συστήματος για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η χώρα μας, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενισχύει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης του Ιράκ για την ανοικοδόμηση και την ειρήνευση στη χώρα, ενθαρρύνοντας την να καταλήξει, μέσω διαλόγου, σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθρο16 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
Επόμενο άρθροΜια αξιέπαινη πρωτοβουλία του ΓΕΣ για τα ελληνικά προϊόντα
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).