Κύπρος: Καταστροφική η καθήλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ – Καταρρέει τελικά και ο μύθος της “ασπίδας των ξένων εταιρειών”;

Κύπρος: Καταστροφική η καθήλωση του γεωτρύπανου της ΕΝΙ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σχολιάζει ο Δρ Ζήνωνας Τζιάρρας,
 διεθνολόγος, διδάκτωρ Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών*

1. Μέγα λάθος η πρόωρη ανακοίνωση της επιτυχίας στο “Καλυψώ” και οι αναφορές σε “μικρό Ζορ”. Ειδικα με δεδομένο ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα αποτροπής μιας κρίσης όπως αυτή που προέκυψε με το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ΕΝΙ.
2. Η κίνηση της Τουρκίας είναι χωρίς προηγούμενο και κλιμακώνει την κρίση.
3. Ο μπλοκαρισμός του γεωτρυπανου είναι χειρότερη εξέλιξη απο το σενάριο εγκατάστασης τουρκικής πλατφόρμας στα νερά της κατεχόμενης Κύπρου.
4. Η κίνηση της Τουρκίας να μπλοκάρει το γεωτρύπανο στο τεμάχιο 3, ένα μη αμφισβητούμενο τεμάχιο, αντί π.χ. στο 6, ανεβάζει τον πήχη των τουρκικών διεκδικήσεων ψηλά και βελτιώνει την τουρκική “διαπραγματευτική” θέση.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

5. Δεδομένου ότι η ΕΝΙ και η ιταλική κυβέρνηση δέχονταν ήδη πιέσεις από την Τουρκία, αλλά και ότι η κρίση απέκτησε στρατιωτική διάσταση, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το κατά πόσο οι Ιταλοί, πέρα από τα διπλωματικά διαβήματα, θα μπουν στη διαδικασία αποτροπής της Τουρκίας (π.χ. με κινητοποίηση στόλου) καθώς θα αποτελούσε κλιμάκωση.
6. Εαν η Τουρκία επιμείνει και δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του γεωτρύπανου ή να πείσουμε το πλήρωμά του ότι δεν διατρέχει κίνδυνο, τότε το πάγωμα ή και η ακύρωση των επιχειρήσεων στη “Σουπία” είναι τα πιο πιθανά σενάρια, για να μην πω και περαιτέρω εργασίες στην “Καλυψώ”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

7. Εννοείται ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ισχυρότατο πλήγμα στην αξιοπιστία και εξωτερικη μας πολιτική, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις δυναμικές του Κυπριακού.
8. Καταρρέει τελικά και ο μύθος της “ασπίδας των ξένων εταιρειών” καθώς, όπως λέω εδώ και καιρό, αυτή η “ασπίδα” έχει σαφή όρια και περιορισμούς.
9. Εντός τέτοιου κλίματος, αν αυτό συνεχίσει να υφίσταται, και χωρίς εξελίξεις στο Κυπριακό, το κυπριακό φυσικό αέριο κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτο.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});*Ο Ζήνωνας Τζιάρρας είναι Κύπριος ακαδημαϊκός, διεθνολόγος, διδάκτωρ Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών. Ειδικεύεται σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Τουρκίας, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, θεωρίας Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, με έμφαση στον Νεοκλασικό Ρεαλισμό. Συνεργάζεται με το ινστιτούτο Strategy International ως εμπειρογνώμωνας Εξωτερικής Πολιτικής & Μέσης Ανατολής και με το The Europe Levant Observatory της Διπλωματικής Ακαδημϊας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως αναλυτής Διεθνούς Ασφάλειας & Τουρκίας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com


Προηγούμενο άρθρο11 Φεβρουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
Επόμενο άρθροΜεταθέσεις 2018: Γιατί οι δικηγόροι θα κερδίσουν από το νέο σύστημα
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).