Αναβαθμισμένο το ΠΝ στην Ανατολική Μεσόγειο! – Τι σημαίνει αυτό, εξηγεί ο διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA/ΙΑΑΑ) 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αναβάθμισε την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο το Πολεμικό Ναυτικό. Μετά από 10 χρόνια, έστειλε στην UNIFIL φρεγάτα, αντί του  περιπολικού σκάφους που έστελνε μέχρι τώρα. 

Αποστολή της UNIFIL είναι η εκτέλεση  Επιχειρήσεων Θαλασσίου Ελέγχου, με σκοπό την απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού και συναφών υλικών προς τον Λίβανο, σε συνεργασία με τις Λιβανικές αρχές και για υποβοήθηση αυτών.

Η δύναμη συγκροτήθηκε με την απόφαση 1701 του Ο.Η.Ε., η οποία προέβλεπε την απαγόρευση επανεξοπλισμού της  HEZBOLLAH στο Λίβανο, δημιουργήθηκε μια διεθνής Ναυτική Δύναμη, η οποία εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου (12 ν.μ.).

Από την 18η  Σεπτεμβρίου 2006 και μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2006, συγκροτήθηκε μια προσωρινή Ναυτική Δύναμη υπό τον έλεγχο του Ιταλικού ΠΝ (Ιnitial Μaritime Task Force 425).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Το Ελληνικό ΠΝ συμμετείχε από την αρχή της συγκροτήσεως αυτής της δύναμης με μια Φρεγάτα (Φ/Γ).

Στη συνέχεια, από τις 20 Απριλίου 2007 διατέθηκε,  επιπλέον της Φρεγάτας, μία Πυραυλάκατος (ΤΠΚ), για την ενίσχυση της MARITIME TASK FORCE.

Από τις 20  Δεκεμβρίου 2008 η Ελλάδα απέσυρε τη  φρεγάτα από την επιχείρηση και συνέχισε με  ένα  Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), ή μία Κανονιοφόρο (Κ/Φ). Φέτος τον ιανουάριο αποφασίστηκε να “σκαντζάρει” τα περιπολικά η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, την οποία και επισκέφθηκε ο Πάνος Καμμένος κατά την επίσημη επίσκεψή του στον Λίβανο.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


Τι σημαίνει η αναβάθμιση της παρουσία του ΠΝ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Armyvoice.gr ο διευθυντής μελετών του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ISDA/ΙΑΑΑ) Ζαχαρίας Μίχας, η  αναβαθμισμένη παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προφανώς εδράζεται στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ της Ελλάδας τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο.

«Ανομολόγητος» πάγιος στόχος της ελληνικής διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, ήταν πάντα ένας ελληνικός ρόλος στα τεκταινόμενα και η παρούσα συγκυρία μοιάζει ιδανική για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

Η ένταση του τελευταίου διαστήματος ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο που διαφωνούν για την χάραξη του θαλασσίου τους συνόρου έχει οδηγήσει σε ένα ακόμα πιθανό «θερμό σημείο», καθώς εκεί έχει εντοπιστεί κοίτασμα υδρογονανθράκων, δυνητικά σημαντικό, με τους Λιβανέζους να προχωρούν τις διαδικασίες αξιοποίησης και τους Ισραηλινούς να απειλούν.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η Ελλάδα προφανώς μπορεί, αν δεν το έχει ήδη κάνει, να ακούσει προσεκτικά τις δυο πλευρές και να επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις στο πλαίσιο είτε μεσολάβησης είτε προσφοράς «καλών υπηρεσιών» στις δυο πλευρές, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου. Η υπόθεση είναι πιο σημαντική από όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται.

Ένα ερώτημα είναι εταιρίες ποιων χωρών θα θελήσουν να ασχοληθούν με το κοίτασμα. Διότι γνωρίζουν εξ υπαρχής ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο επίπεδο της ασφάλειας, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν δεδομένης της μεγάλης διαφοράς στρατιωτικής ισχύος ανάμεσα στο Ισραήλ και τον γείτονά του


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Αυτός είναι ο νέος ….Σόιμπλε!
Επόμενο άρθροΠειθαρχική δίωξη κατά Συνταγματάρχη ζητά η ΠΟΜΕΝΣ! Τι έκανε;
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).