Αναβάθμιση F-16: Τι πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέξουμε πριν πέσουν οι υπογραφές! Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα

Αναβάθμιση F-16: Τι πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα

LinkwiseCreative.show(“12168-2”, “CD22209”, “_blank”);

“Βρέχει” πάλι προμήθειες στην ειδησεογραφία τις τελευταίες ημέρες και υπάρχουν παντού πιέσεις για να προχωρήσουν τα εξοπλιστικά.

Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα μέσα στην κρίση δεν έχει σταματήσει να εξοπλίζεται, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την χώρα μας.

Ωστόσο στα πολλαπλά δημοσιεύματα που πιέζουν για επίσπευση των διαδικασιών της κάθε προμήθειας δεν είδαμε κάπου να γίνεται αναφορά και για τα όσα θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει ως αντάλλαγμα.

Αφορμή για το θέμα μας έδωσε η χθεσινή ανάρτηση του Armyvoice.gr για την ενοικίαση ισραηλινών drones, για τρία χρόνια, η οποία ανοίγει το παράθυρο προμήθειάς τους με διαδικασίες απ’ ευθείας ανάθεση στην ουσία και χωρίς να έχει ανακοινωθεί εάν υπάρχει πρόβλεψη ένα ποσοστό από τα 35,5 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουμε για 3 χρόνια, να επιστρέψει στη χώρα μας με τη μορφή της απόκτησης τεχνογνωσίας.


Δείτε το σχετικό δημοσίευμα: Ισραηλινά drones: Μας περισσεύουν 35,5 εκ ευρώ ή πήραμε ανταλλάγματα

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πολύ φοβούμαστε ότι και στην χθεσινή απάντηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16 που έφθασε στο ΓΕΑ (LOA) δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις εργασίες που θα αναλάβουν ελληνικές εταιρίες, αφού όπως πληροφορούμαστε η επιστολή που είχε φύγει από την Ελλάδα είχε ένα γενικόλογο ευχολόγιο πάνω στο θέμα και δεν εξειδίκευε με συγκεκριμένες προτάσεις.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένις Πλέσσας, διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα και ότι οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι ελληνικές εταιρίες.

Είναι άραγε έτσι; Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως άλλα είχε πει παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε

Η αλληλογραφία για το πρόγραμμα εκσυχρονισμού των F-16 προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα ότι έχει κολλήσει.

 Η αλληλογραφία πάνω στο θέμα από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα τρέχει πολύ γρήγορα. Και εδώ είναι που θα θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι έχει εξασφαλιστεί η ελληνική συμμετοχή και σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, καθώς δυστυχώς οι προηγούμενες προμήθειες προμηνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

Για παράδειγμα η περίπτωση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, μέσω δια­κρατικής συμφωνίας, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Είχε ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή 30%. Έχει επιτευχθεί αυτό το ποσοστό ή όχι; Οι πληροφορίες που φθάνουν στο Armyvoice.gr λένε ότι απέχουμε πολύ από τον στόχο.

Στην προμήθεια των ελικοπτέρων Καϊόβα που θα μας κοστίσουν 45 εκατομμύρια δολλάρια, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την εμπλοκή ελληνικών εταιριών ή είναι όπως στα ελικόπτερα Chinook που το ύψος της προμήθειας έφθασε τα 180 εκατομμύρια δολλαρία και το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας ήταν μηδενικό;

Η Τουρκία έχει αναπτύξει σε τέτοιο βαθμό την αμυντική της βιομηχανία που δηλώνει πλέον ότι δεν επιθυμεί προμήθειες από το εξωτερικό. Εμείς μειώνουμε και τα ελάχιστα που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη χώρα ως τεχνογνωσία;


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com