Τα τρία ονόματα που «παίζουν» για την ΠΓΔΜ

Τα τρία ονόματα που «παίζουν» για την ΠΓΔΜ - Δυο ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό κι ένα με… λατινικούς χαρακτήρες

Τα τρία ονόματα που «παίζουν» για την ΠΓΔΜ


Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Nova Macedonia. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που αναμένεται να παρουσιάσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μέχρι να φτάσουμε όμως στις 19 Ιανουαρίου και στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όλα παραμένουν ανοιχτά και αντικείμενο ενός έντονου διπλωματικού «παζαριού».

Τα τρία επικρατέστερα ονόματα για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, είναι τα προαναφερθέντα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Nova Macedonia. Αυτό όμως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μιας τέταρτης πρότασης, μιας νέας σύνθετης ονομασίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή.

Η συζήτηση δεν αφορά μόνο στο όνομα αλλά και άλλα ζητήματα όπως π.χ. η ιθαγένεια ή τα εμπορικά σήματα. Είναι επίσης ευαίσθητα, αλλά πιθανότατα θα συζητηθούν μετά την οποία συμφωνία για το όνομα.Οι τρεις προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα κατατεθούν από τον Μάθιου Νίμιτς στους πρέσβεις των δυο χωρών κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Το ενδιαφέρον είναι πως πριν το κάνει, στα Σκόπια θα βρεθεί ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία συζητείται ξανά τον Ιούλιο. Και «περνά» μέσα από τη λύση του θέματος με το όνομα. Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως θα ασκήσει ξανά βέτο.

Επίσης, στα μέσα Απριλίου θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και η στάση της Αθήνας είναι ανάλογη….


Τα ονόματα που «κόπηκαν»

Ο Νίμιτς κατέληξε στις τρεις προτάσεις του μέσα από τις άλλες προτάσεις που είχαν «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα τους η «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια) και «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία).

Η τελευταία πρόταση φαίνεται πως «κόπηκε» από τους Αλβανούς των Σκοπίων. Οι οποίοι δεν συμφωνούν με το «Σλαβική Μακεδονία».

Η ελληνική πλευρά θέλει να «τρέξει» το θέμα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο πως «δεν πρέπει να σέρνεται» για καιρό το θέμα. Αφήνει έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να εννοηθεί ότι δεν θα περιμένει για… πάντα τους Σκοπιανούς. Και πως υπάρχει μια «ημερομηνία λήξης» της διαπραγμάτευσης. Καταλυτικός μήνας των συζητήσεων φαίνεται ότι θα είναι ο Μάρτιος.

Πηγή: www.newsit.gr