Τα 38 λεπτά πανικού στη Χαβάη! Τι έκανε ο κόσμος όταν έμαθε ότι δέχεται επίθεση

Τα 38 λεπτά πανικού στη Χαβάη! Τι έκανε ο κόσμος  τη στιγμή που έμαθε ότι δέχεται επίθεση μέχρι να λάβει το μήνυμα περί λάθους


Τα 38 λεπτά πανικού στη Χαβάη! Τι έκανε ο κόσμος όταν έμαθε ότι δέχεται επίθεσηΟι κάτοικοι και οι παραθεριστές στη Χαβάη ξύπνησαν το Σάββατο το πρωί με ένα εντυπωσιακό συναγερμό έκτακτης ανάγκης! Είχαν λάβει μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα ότι δέχονται βαλλιστική επίθεση!

Ένας υπάλληλος στην υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων στη Χαβάη, πάτησε κατά λάθος το κουμπί και έστειλε μαζικά μηνύματα για συναγερμό.Πέρασαν 38 λεπτά πριν σταλλεί δεύτερη ειδοποίηση ότι το μήνυμα ήταν λάθος. Το τι έκαναν οι άνθρωποι θα αποτελέσει σίγουρα μέρος πολλών ερευνών το επόμενο διάστημα.
Πρακτικά όμως, πολλοί φοβήθηκαν για τη ζωή τους, έσπευσαν σε καταφύγια και επικοινώνησαν με τους αγαπημένους τους.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί «πλήρη έρευνα» για το εσφαλμένο σήμα συναγερμού το οποίο εστάλη ειδοποιώντας τους κατοίκους της Χαβάης για επικείμενη επίθεση βαλλιστικού πυραύλου και καλώντας τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

Η ύπαρξη της απειλής διαψεύσθηκε αμέσως από τις αρχές του αρχιπελάγους στο Twitter, ενώ λίγη ώρα αργότερα, η αμερικανική διοίκηση των δυνάμεων του Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι «δεν εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που απειλεί τη Χαβάη» και ότι το μήνυμα το οποίο εστάλη νωρίτερα οφείλεται σε σφάλμα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατιωτικού κέντρου διοίκησης της ζώνης του Ειρηνικού έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το μήνυμα εστάλη κατά λάθος». «Η πολιτεία της Χαβάης θα αποστείλει διορθωτικό μήνυμα μόλις καταστεί δυνατόν», πρόσθεσε.


Ομως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ενημερώθηκε για την «άσκηση διαχείρισης επείγουσας κατάστασης» της Χαβάης. «Επρόκειτο ξεκάθαρα για άσκηση του κρατικού μηχανισμού», δήλωσε η Λίντσεϊ Ουόλτερς.

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους η Τούτσι Γκάμπαρτ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο το μήνυμα μέσω του συστήματος Amber Alert, το οποίο ανήκει στην αρμοδιότητα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

«ΑΠΕΙΛΗ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΧΑΒΑΗΣ. ΣΠΕΥΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ», ήταν το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Χαβάης στις 08.00 του Σαββάτου.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Χαβάης Μπράιαν Σατς έγραψε στο Twitter ότι το μήνυμα οφείλεται σε «ανθρώπινο σφάλμα», χωρίς διευκρινίσεις , αλλά πρόσθεσε ότι το σύστημα Amber Alert είναι πολύ σημαντικό να τύχει επαγγελματικής διαχείρισης και να τοποθετηθούν ασφαλιστικές δικλείδες.

Ο τοπικός σταθμός στη Χαβάη της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι το μήνυμα ήταν ένα τεστ, το οποίο εστάλη κατά λάθος.