Σκοπιανό: Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης τα ονόματα που έφερε ο Νίμιτς  – Το μοναδικό όνομα που η Ελληνική πλευρά φαίνεται να μην συζητά καθόλου είναι το Republika Makedonija

Σκοπιανό: Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης τα ονόματα που έφερε ο Νίμιτς


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κανένα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς δεν έχει προκρίνει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση καθώς μέχρι τώρα οι δυο πλευρές δεν έχουν μπει στην αναλυτική συζήτηση για το ονοματολογικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νιμιτς στη Νέα Υόρκη έχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία, για αυτό η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει ακόμα κανένα από αυτά. Το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), το Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), καθώς και το Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) βρίσκονται όλα επάνω στο τραπέζι και εξετάζονται από τους διπλωμάτες των δυο χωρών.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το μοναδικό όνομα που η Ελληνική πλευρά φαίνεται να μην συζητά καθόλου είναι το Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)] αν και ο Ζόραν Ζαεφ στην συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός υπενθύμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως Σημίτη) το όνομα αυτό ηταν ελληνική πρόταση.

Αυτό που ξεκαθαρίζει επίσης η ελληνική πλευρά είναι ότι η ονομασία της γειτονικής χώρας θα είναι μια λέξη στα Σλάβικα και δεν θα μεταφράζεται.

Αυτή η τελευταία επισήμανση για το αμετάφραστο όνομα ενόχλησε ιδιαίτερα την Σκοπιανή πλευρά καθώς ο Νίκος Κοτζιάς το ανακοίνωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΡΤ.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το γεγονός αυτό πυροδότησε την κατάσταση στα Σκόπια με αποτέλεσμα ο υπουργός εξωτερικών της FYROM Νίκολας Δημητρόφ να βγάλει ανακοίνωση με την οποία αποδοκίμαζε τις ανακοινώσεις του Έλληνα ομολόγου του. «Τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το θέμα της συνταγματικής αλλαγής καθώς όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να περάσει μια τέτοια αλλαγή από το Σκοπιανό κοινοβούλιο.

Πηγή: www.parapolitika.gr


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});