Συρία: Τζιχαντιστές στο πλευρό των Τούρκων στο Αφρίν – 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους 


Συρία: Τζιχαντιστές στο πλευρό των Τούρκων στο Αφρίν


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ολοένα και πιο δραματική γίνεται από μέρα σε μέρα η κατάσταση των αμάχων στην Αφρίν μετά την εισβολή του τουρκικού στρατού το περασμένο Σάββατο. Υπολογίζεται ότι ήδη 5.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Από το περασμένο Σάββατο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτίθενται στις, ως επί τω πλείστον, κουρδικές περιοχές γύρω από την πόλη Αφρίν στη βόρεια Συρία.

Στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι η εξουδετέρωση της κουρδικής οργάνωσης YPG που ελέγχει την περιοχή και χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα παράρτημα του κουρδικού εργατικού κόμματος PKK, κάτι που αρνείται η ηγεσία της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία, με έδρα το Λονδίνο, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην περιοχή. Από την πλευρά του ο τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ωστόσο ότι η επίθεση στρέφεται αποκλειστικά εναντίον τρομοκρατών, ενώ παράλληλα προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός.

Για τους περίπου 324.000 κατοίκους της περιοχής η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Απειλείται η ζωή τους, δηλώνει στην DW ο Κούρδος Κάμαλ Σίντο, από την «Εταιρεία Απειλούμενων Λαών» στη Γερμανία, του οποίου η οικογένεια ζει στην Αφρίν.

Όπως δηλώνει ο Κούρδος σουνίτης τα περισσότερα σπίτια της πόλης δεν διαθέτουν υπόγεια, οπότε ο πληθυσμός αναζητεί καταφύγιο από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε σπηλιές στα γύρω υψώματα. Επιπλέον ο κόσμος φοβάται μήπως τουρκικά μαχητικά πλήξουν συνειδητά ή από λάθος το φράγμα της Αφρίν, το οποίο διασφαλίζει την τροφοδοσία της περιοχής με πόσιμο νερό.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Διώξεις από τους τζιχαντιστές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»;

Επιπλέον ο Κούρδος ειδικός δηλώνει ότι η καθημερινή ζωή έχει παραλύσει στην Αφρίν. Τα σχολεία έχουν κλείσει, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ την ίδια στιγμή τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται μέρα με τη μέρα. Οι τιμές τροφίμων έχουν εκτιναχθεί, μιας και ο ανεφοδιασμός είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Δεν είναι όμως μόνο η επίθεση των τουρκικών δυνάμεων που σπέρνει τον τρόμο στην περιοχή. Ο Ιρφάν Ορτάκ, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Γεζίντι στη Γερμανία, ανησυχεί και για τον αποκαλούμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» που στηρίζει τις τουρκικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πρόκειται για τζιχαντιστές, οι οποίοι δεν διαφέρουν από τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, υπογραμμίζει ο Ιρφάν Ορτάκ, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρήσει την επικοινωνία με τους 15.000 Γεζίντι που ζουν σε συνολικά οκτώ χωριά κοντά στην Αφρίν.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Αφρίν. Και δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου η στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων παραστρατιωτικών ενδέχεται να επεκταθεί. Στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού βρίσκονται η πόλη Μανμπίτζ, καθώς και περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή: mignatiou.com


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω