Σεργκέι Λαβρόφ: Το Κουρδικό «βόμβα» για τη Μέση Ανατολή ΟΗΕ Ρωσία: Η Συμφωνία των Πρεσπών
 Ρωσική παρέμβαση στο Σκοπιανό – Τι είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 Ρωσική παρέμβαση στο Σκοπιανό - Τι είπε ο Λαβρόφ

Δήλωση που ισοδυναμεί με “ειδοποίηση εμπλοκής” στο Σκοπιανό πραγματοποίησε η Ρωσία, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο ανασκόπησης των αποτελεσμάτων της ρωσικής διπλωματίας για το 2017.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, επισήμανε ότι το θέμα ανακινείται τώρα καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι είναι μείζονος σημασίας η ένταξη της χώρας στο NATO.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε “ημιαδρανή κατάσταση” και ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο κ. Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ, «η οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά:

«Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Αθήνα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα της χώρας, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν.

Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Πηγή: crisismonitor.gr