ΗΠΑ: Στέλνουν ξανά Α-10 Warthog στο Αφγανιστάν – Τα αεροσκάφη επιστρέφουν με σκοπό να παρέχουν στις χερσαίες δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν


ΗΠΑ: Στέλνουν ξανά A-10 Warthog στο Αφγανιστάν


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μια μοίρα αεροσκαφών εγγύς υποστήριξης – κρούσης A-10 Warthog θα αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί, μετά την άνοδο Τραμπ στην εξουσία, αύξησαν τις εναέριες επιθέσεις στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να απαντούν με επιθέσει αυτοκτονίας.

Τα Α-10 επιστρέφουν στο Αφγανιστάν από το 2012 όταν μια μοίρα υπηρετούσε εκεί με έδρα στην Κανταχάρ. Τα αεροσκάφη επιστρέφουν με σκοπό να παρέχουν εγγύς υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν, αλλά και να καταστρέψουν υποδομές τους, όπως τις εγκαταστάσεις παραγωγής ναρκωτικών.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ήδη τα Α-10 συμμετέχουν σε επιχειρήσεις. Η επιτυχία των αεροσκαφών σε Συρία και Ιράκ αποδεικνύει πως τα Α-10 μπορούν να δράσουν στο Αφγανιστάν αντί του Ιντσιρλίκ όπου τώρα σταθμεύουν. Επίσης θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν και drones MQ-9 Reaper για αναγνώριση και συγκέντρωση πληροφοριών.

Οι Ταλιμπάν έχουν αυξήσει τη δράση τους από το 2014 που το ΝΑΤΟ τερμάτισε τη βασική του αποστολή στο Αφγανιστάν και τώρα ελέγχουν περίπου το 40% του εδάφους της χώρας και απαιτείται αυξημένη αεροπορική ισχύς για την αντιμετώπισή τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ πάντως υποσχέθηκε να πλήξει σκληρά τους Ταλιμπάν. Το 2017 οι Αμερικανοί έβαλαν 4.361 αεροπορικά όπλα κατά των Ταλιμπάν, έναντι 1.337 το 2016.

Πηγή: defence-point.gr


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω