Η Πομάκα από το...Δίστομο αρίστευσε στην ελληνική φιλολογία!

Η Πομάκα από το...Δίστομο αρίστευσε στην ελληνική φιλολογία!  Κατάγεται από τις Θέρμες της Ξάνθης και μεγάλωσε στο ιστορικό χωριό της Βοιωτίας

Η Πομάκα από το...Δίστομο αρίστευσε στην ελληνική φιλολογία!


Η Χραλ Ογλού Ζεϊνέπ, μια 22χρονη Πομάκα με καταγωγή από τις Θέρμες της Ξάνθης, μεγάλωσε στο Δίστομο Βοιωτίας, εκεί όπου εργαζόταν ο πατέρας της.

Στις διακοπές συνήθιζε να επισκέπτεται το χωριό του παππού και της γιαγιάς, να ανταμώνει με συγγενείς και φίλους και να διατηρεί ζωντανούς και ισχυρούς τους δεσμούς με τον ορεινό οικισμό.

Πολλά πράγματα τα έβρισκε διαφορετικά από τη ζωή στο Δίστομο, πολλές συνήθειες αλλιώτικες, όμως, η αγάπη που ένιωθε μέσα της και για τους δύο τόπους ήταν το ίδιο δυνατή.

Μεράκι για την ελληνική γλώσσα

 Αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. η Χραλ Ογλού Ζεϊνέπ και μητέρα ενός αγοριού, μόλις 3 μηνών, πριν λίγες ημέρες έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, είπε τον όρκο κατά την τελετή αποφοίτησης και πήρε στα χέρια της το πτυχίο.

«Μου άρεσε πολύ η Ελληνική γλώσσα. Αυτό που ήθελα ήταν να μπορώ να συνεχίσω με τις σπουδές για να μπορώ κι εγώ κάποια στιγμή να την διδάξω.» δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πώς είναι πολύ σημαντικό να έχεις γνώσεις και να μπορείς να τις προσφέρεις.

«Οι γονείς μου με βοήθησαν πάρα πολλή. Είχα την στήριξη τους και δέχτηκαν να επιστρέψω στην πρώτη μου πατρίδα για να σπουδάσω.» δηλώνει.

Το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Δίστομο, όπως λέει, την βοήθησε να μάθει την Ελληνική γλώσσα πολύ καλά. «Δεν είχα κοντά μου παππούδες ή άλλους συγγενείς, ώστε να χρειαστεί να μιλάω Πομάκικα.

Έτσι, μιλούσαμε όλη τη μέρα, με τους συμμαθητές, τους φίλους και τους γονείς στο σπίτι Ελληνικά.


Ύστερα, κάθε άνθρωπος, όταν έχει μεράκι για κάτι, θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να μιλάει ακόμη καλύτερα, να μάθει την γλώσσα ακόμη καλύτερα.» δηλώνει και μιλάει για την διγλωσσία,( πολλές φορές ακόμη και περισσότερες από δύο γλώσσες), της Θράκης που «εμποδίζει» πολλούς μουσουλμάνους να μάθουν να μιλούν σωστά τα Ελληνικά.

Το να μάθει ένα παιδί από το Δημοτικό Σχολείο τρεις γλώσσες, νομίζω ότι είναι δύσκολο.»

Στα 22 της χρόνια κρατά με αγάπη τον «Πρίγκηπα» της όπως λέει, τον μικρό της γιο, τον Σελίμ.

 «Σ’ αυτόν οφείλω το ότι μέσα σε 60 άτομα ήμουν αριστούχος και διάβασα τον όρκο, καθώς την προηγούμενη ορκωμοσία την έχασα, περίμενα να τον φέρω στον κόσμο.

Πιστεύω ότι όλα τα πράγματα στη ζωή γίνονται για κάποιο λόγο.» δηλώνει σημειώνοντας με χαμόγελο ότι «το μισό πτυχίο του ανήκει.»


«Τα χρόνια των σπουδών μου ήταν σαν όνειρο»

Η ανατροφή του παιδιού της, η εύρεση εργασίας και η εκπόνηση ενός μεταπτυχιακού είναι στα άμεσα σχέδια της νεαρής Χραλ Ογλού Ζεϊνέπ. «Τα χρόνια των σπουδών μου ήταν τα καλύτερα τέσσερα χρόνια της ζωής μου που δεν θα τα ξεχάσω ποτέ!

Διαβάστε τη συγκλονιστική συνέχεια στην πηγή: www.ert.gr