Το Κατάρ αγοράζει 24 μαχητικά Eurofighter Typhoon από τη Βρετανία

Το Κατάρ αγοράζει 24 μαχητικά  Eurofighter Typhoon βρετανικής κατασκευής! Πρώτη παράδοση αεροσκάφους το 2022

Το Κατάρ αγοράζει 24 μαχητικά Eurofighter Typhoon από τη Βρετανία Η τελική σύμβαση ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκε στην Ντόχα από τους υπουργούς Άμυνας του Κατάρ και της Βρετανίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει πλήρες πακέτο εκπαίδευσης και υποστήριξης από την BAE και αναμένεται το πρώτο αεροσκάφος να παραδοθεί μέσα στο 2022.Το Κατάρ, που υφίσταται από το καλοκαίρι αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους της, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο μια συμφωνία με τη Βρετανία για την αγορά των καταδιωκτικών αυτών, μια από τις μεγαλύτερες συμβάσεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού την οποία συνήψε το εμιράτο από το ξέσπασμα της κρίσης στον Κόλπο, την 5η Ιουνίου. Δεν είχε διευκρινιστεί τότε το ύψος του ποσού που θα κατέβαλε για την αγορά.


Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών Ταϊφούν εδώ και μια δεκαετία.

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν επίσης μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας κοινής πτέρυγας μάχης η οποία θα εγγυηθεί την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του ποδοσφαίρου το 2022, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων του Κατάρ.
Το εμιράτο έχει επίσης εκδηλώσει την πρόθεσή του να αγοράσει κι άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από το ΗΒ, συνάπτοντας συμβάσεις ιδιαίτερα καλοδεχούμενες στο Λονδίνο, που διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα κληθεί να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για το διαζύγιο.

Την 7η Δεκεμβρίου εξάλλου, η Ντόχα υπέγραψε μια σύμβαση για την αγορά 12 καταδιωκτικών αεροσκαφών Rafale, γαλλικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Την 5η Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και τις αεροπορικές συνδέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις και προσεγγίζει το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στη μάχη για επιρροή στην περιοχή. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

BBC, ΑΠΕ, AFP, Reuters