Συντάξεις Χηρείας: Στον αέρα οι συντάξεις μετά το 2020 – Τι είπε ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς και γιατί συγκινήθηκε 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τον κώδωνα του κινδύνου να μην υπάρχουν συντάξεις μετά το 2020, έκρουσε από το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο σύλλογος ΑΞΙΑ, ο γνωστός εργατολόγος και πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

Την εκδήλωση που παρακολούθησαν εκατοντάδες Πατρινοί, αλλά και ενδιαφερόμενοι από άλλες πόλεις, συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Αναστασόπουλος, ενώ ο κ. Ρωμανιάς εμφανώς συγκινημένος βραβεύτηκε από το Σύλλογο.

Ο Γιώργος Ρωμανιάς εμφανίστηκε επικριτικός αναφορικά με την διαχείριση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το χειρίζεται με αρκετή προχειρότητα, αφού έχει ψηφίσει 17 συνολικά ασφαλιστικούς νόμους στα τελευταία 2 χρόνια, τους οποίους χαρακτήρισε γονατογραφήματα αφού πολλές φορές αναιρούν προηγούμενους, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έρχονται περικοπές από το 2019, πιθανόν και από το 2018 στις συντάξεις για όλους.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γκρεμίζει παλαιές και νέες συντάξεις
«Η κυβέρνηση γκρεμίζει τις παλαιές και νέες συντάξεις και έχει στόχο την πλήρη κατάργηση των επικουρικών», είπε χαρακτηριστικά και αποκάλυψε ότι από το 2010 έχουν αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους 48,8 δις. ευρώ τα οποία έχουν πάει στους δανειστές, μετά από πρόταση της κυβέρνησης.

Στον αέρα οι συντάξεις μετά το 2020

Ο Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε πως αν θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι θα γίνει τις συντάξεις μετά το 2020.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Δεν υπάρχει καμιά αναλογιστική μελέτη για το τί θα γίνει μετά το 2020. Το συνταξιοδοτικό είναι στον αέρα. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εντελώς περιπτωσιακά τα ζητήματα των συντάξεων.», υπογράμμισε ο γνωστός εργατολόγος. Μάλιστα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα ελλείμματα από τα έσοδα με το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, αφού αυτό υποθηκεύει το μέλλον του ασφαλιστικού και των επόμενων γενιών».

Μείζον ζήτημα οι συντάξεις χηρείας
Αναφερόμενος στις συντάξεις χηρείας, ο Γιώργος Ρωμανιάς επισήμανε πως: «Στις συντάξεις χηρείας η νομοθετική ρύθμιση που έχει γίνει είναι κακή και θέλουμε να την αλλάξουμε».

Ασφαλιστικές εισφορές… για τα έσοδα

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Η Υπουργός είπε ότι από το 2018 τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Από το καλοκαίρι του 2018 θα πρέπει βάση μνημονίου να έχουμε 3,5 % πλεόνασμα, δηλαδή 7,2 δις νέες περικοπές», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τα κονδύλια κοινωνικής ασφάλισης ύψους 20,8 δις ευρώ είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί τις ασφαλιστικές εισφορές τις τρώνε και μας πάνε πίσω, καθώς τις χρησιμοποιούν για να «αντικαθιστούν» φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι το ΣτΕ αποφάσισε να ακυρώσει ότι την προσφυγή, για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, γεγονός που ξεθεμελιώνει τα δικαιώματα και μεταφέρει τα όρια ηλικίας.

Μετά την ομιλία του κ. Ρωμανιά, ακολούθησαν ερωτήσεις από ενδιαφερόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞΙΑ επιφύλαξε και μια μικρή έκπληξη στο νομικό – εργατολόγο κ. Γιώργιο Ρωμανιά, θερμό υποστηρικτή των δίκαιων αιτημάτων του Συλλόγου.

Τον ανακήρυξαν επίτιμο μέλος και του επέδωσαν πλακέτα για την μέχρι σήμερα προσφορά του. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ρωμανιάς με δυσκολία αναφέρθηκε στο θέμα στην αρχή της ομιλίας.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});